Мобилно меню

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

κυπρου 1 750x375Кипърският архиепискап Хризостом даде пространно интервю за Сyprustimes, в което коментира актуални църковни проблеми. Той заяви, че няма намерение да се оттегля предвид здравословното си състояние. По-рано той съобщи, че отново преминава курс на химиотерапия. „Не зная колко време ми дава още Бог. Боря се за Църквата и за Православието. Няма да се оттегля, нито пък търся наследник. Това не е моя работа“.

Архиеп. Хризостом потвърди решимостта си да подкрепи Вселенската патриаршия по украинския въпрос, тъй като „правото е на нейна страна“. „Не виждам криза. Опитах се да обясня това на митрополитите, които протестираха срещу споменаването на митр. Епифаний, но те не пожелаха да разберат“.

Относно пандемичната криза архиеп. Хризостом коментира: „Не може да се справим с тази болест чрез lockdown на обществото, а само чрез ваксиниране“. Той призова кипърското правителство да побърза с осигуряването на ваксини, така че повече хора да могат да получат ваксина. Той самият се ваксинирал, по неговите думи, за да даде пример на вярващите кой е начинът да се справим с пандемията, а тези, които отказват, „са достойни за съдбата си“, подчерта архиепископът. По въпросите на медицината и ваксините той заяви: „Предпочитам да се доверя на световно признати лекари, а не на някой политик или клирик“.

„Бог ни дава колкото можем да издържим. Дали ще живея един ден, един месец, една година… това оставям на Бога. Оттук насетне принадлежна на Бога. Не ме интересува времето“, каза архиеп. Хризостом, отбелязвайки, че е приготвил и своя гроб. „Казах им, че трябва да го оправя, за да е готов. Не зная кога ще си тръгна. Когато иска Бог, аз съм готов“.

Архиеп. Хризостом се надява до Пасха да бъде завършен и новият катедрален храм на Кипърската църква и той да може да отслужи там пасхалната Литургия. „Това е последното дело, което искам да завърша“, заяви той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6y8hw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]