Мобилно меню

4.3544303797468 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (79 Votes)

ПаролинЗападно- и Средноевропейският митр. Антоний и о. доц. Иван Иванов, новият свещеник в Българската църковна община в Рим, днес направиха посещение на добра воля при кардинал Паролин, държавен секретар на Ватикана. Българските духовници бяха придружени от Богдан Паташев, посланик на Република България към св. Престол. Митр. Антоний представи на домакина о. доц. д-р Иван Иванов, който е новият свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим и църковно-дипломатически представител на БПЦ пред Ватикана.

Сред въпросите, обсъждани между висшите духовници, бяха посещението на българската делегация при папата за 24 май и възможността да се организира историческо богослужение в римската църква „Сан Клементе“, в чиято крипта е гробът на св. Константин-Кирил Философ. Предложението на българските духовници е в дните около 24 май там да се отслужи св. Литургия на централния олтар и след това да се направи традиционното поклонение на гроба.

Митр. Антоний и кардинал Паролин разгледаха актуални въпроси, свързани с функционирането на енориите в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ и преотстъпването на римокатолически храмове за използване от българските църковни общини. Беше обсъдена и възможността за специализации на български богослови в папските университети. Митр. Антоний благодари от името на Неговото Светейшество Българския патриарх Неофит за мощите на св. Климент, папа Римски, и на св. Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

Кардинал Паролин подчерта, че ще се радва да види отново българска църковна делегация при папата на 24 май и с радост приема идеята да се отслужи Литургия на този ден в храма „Сан Клементе“ в Рим. Пожела благодатно и плодотворно служение на новия свещеник и подчерта подкрепата си за утвърждаване на българската църковна община в Рим, чието литургично седалище е църквата „Сан Паоло ала Регола“.

джовани2Ден по-рано, в неделя, митр. Антоний оглави св. Литургия в предоставения на българската църковна община храм и представи на енорията новия им свещеник – о. Иван Иванов, дългогодишен преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет.

Сред гостите на празничното богослужение бяха кард. Франческо Монтеризи, о. Калоджеро Фавата, предстоятел на църквата „Сан Паоло ала Регола“, о. Яромир Задрапа от Папския съвет за насърчаване на християнското единение, о. Антонино Бруно от Папския институт за Изтока, посланикът на България в Италия Тодор Стоянов и българския посланик към св. Престол Богдан Паташев.

джовани 3В св. Литургия взеха участие клирици от Западно- и Средноевропейска епархия: ставроф. ик. Юлиан Ангелов от катедралния храм в Берлин, о. Сергий  Иванов от църковната община в Щутгарт, о. Стефан Паликаров, обгрижващ българската енория в Милано и о. Иван Иванов. Песнопенията бяха изпълнявани от църковния хор към БПЦО в Щутгарт. От същата енория беше и Станимир Иванов, когото митр. Антоний пострига за иподякон в началото на богослужението. В храма „Сан Паоло“ в Рим бяха дошли и представители на новообразуваната българска църковна община в Женева.

джовани6В знак на добра воля към домакините, св. Литургия беше отслужена на български и на италиански, като и Символът на вярата беше произнесен на двата езика.

В края на св. Литургия владиката произнесе слово, в което свърза евангелското литургийно четиво с покаянието и прошката, която следва да поискаме и дадем на всички в началото на Великия пост. Митр. Антоний представи на членовете на Българската църковна община в Рим техния нов свещеник о. Иван Иванов.

По тази причина още днес той и о. Иван се срещнаха с кард. Паролин, а утре им предстои визита при други четирима високопоставени римокатолически духовници – кард. Сандри, префект на конгрегацията за Източните църкви, кард. Кох, председател на Папския съвет за християнско единство, кард. Аюзо, оглавяващ конгрегацията за религиозен диалог, и кард. Де Донатис, викарий на папата за Рим.

джовани1Свещ. Иван Иванов ще обгрижва българите в църковната община в Рим, както и тези в близкото градче Нетуно. Той е специализирал в Рим и познава както високопоставените ватикански духовници, така и живота на българите в Италия. Още преди да стане свещеник, той изнася беседи и се грижи за катехизацията на нашите сънародници там. Повечето от тях са икономически имигранти, напуснали родните си места в търсене на по-добър живот.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6y8hk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]