Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

1805697598603f8bfb01350006330441 v4 big„Само за две седмици след избора си за предстоятел на Сръбската църква патриарх Порфирий предприе няколко действия, които излизат извън рамките на протокола“, пише сръбското издание Данас. Той облече медицински защитен костюм (скафандър), за да посети пациентите с коронавирус, емоционално изказа съболезнования на близките на починалия музикант и поет Георги Балашевич, поздрави тенисиста Новак Джокович и предостави помощ на семействата, чиито къщи бяха разрушени от земетресението в Хърватия, изпращайки посланието: „Разчитайте на нас“.

Последната проява е участието на патр. Порфирий в предаване на обществената телевизия на Сърбия, където изпрати поредица премерени послания по различни теми.

Относно най-чувствителната за сърбите тема за Косово патр. Порфорий заяви: „… за нас Косово не е геополитически проект, а въпрос на нашата идентичност“. Той заяви също така, че „… сръбската държава не присъства на сто процента в Косово, но Косово по същество е част от Сърбия. Референдумът за Косово се проведе през 1389 г. на Видовден. За нас то е не само люлката на нашия народ, но и рака с мощите на светци“. Но и по тази чувствителна тема патриархът отбеляза, че християните трябва да разговарят, защото на това ни учи Евангелието. Освен това той отчита, че вече сто държави са признали независимостта на Косово. Той добави, че е започнал монашеския си път в Косово, в манастира „Високи Дечани“.

Патр. Порфирий заяви готовността си за диалог и като коментира филм за страданията в лагера в Ясеновац - една болезнена страница от сръбско-хърватските отношения през 20 век. Като бивш митрополит на Загреб и Любляна той смята, че е „добре да говорим за нещо, за което от десетилетия се мълчи“, но в същото време трябва да се прави всичко възможно да се постигне помирение между сърби и хървати. „В тези лагери са загинали много наши сънародници, защото са изповядвали православна вяра, и ние трябва да възпитаваме памет за това. Но в същото време като християни трябва да се борим срещу злопаметството. Трябва да гледаме към бъдещето. Не бива по никакъв начин да допускаме културата на възпоминание да се превърне във вид отмъстителност и омраза, защото така ще превърнем себе си в част от онази спирала на злото, която няма край“.

Патриархът коментира и проектозакона за еднополовите партньорства, който се подготвя в Сърбия. „Мога да разбера, че хората с такъв вид сексуална ориентация имат безброй административни проблеми и затова имат нужда да регламентират своя статут“. Той обаче изрази несъгласие еднополовите съюзи да носят същото име като съюза между мъж и жена, т. е. да се наричат в законите „брак“. „Не става дума за отношението на Църквата, а за вярата на Църквата, че бракът е съюз между мъж и жена“.

На въпрос дали е имало натиск върху Сръбската църква да признае автокефалната църква на Украйна, патр. Порфирий отговори:

„Различни хора класифицират нашата църква като подкрепяща понякога Москва, понякога Константинопол. Ние имаме свой собствен ред, всички православни църкви са ни сестри. Ние винаги сме на страната на канона и реда. В този случай действията на Константинополската патриаршия в Украйна не са в съответствие с реда и Руската църква е обезправена“.

Ден след интервюто от Сръбската патриаршия съобщиха, че патр. Порфирий е поставен в изолация поради контакт с духовник, който е имал леко изразени симптоми на COVID-19.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ywrf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]