Мобилно меню

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

300Днес в храма „Христос Спасител“ се състоя заседание на църковния съд на Московска епархия, на което се разгледа апелацията на протодякон Андрей Кураев относно предишното решение на съда, според което отец Андрей подлежи на лишаване от свещен сан. Отец Андрей Кураев не присъства на предишните заседания, тъй като оспори липсата на конкретни обвинения към него, което на практика не му позволи да се защити.

След края на заседанието отец Андрей Кураев съобщи, че съдът „не е намерил основания“ за преразглеждане на присъдата. Ключовият въпрос към него е бил „Кой епископ Ви е благословил да критикувате Църквата? Вие сте дякон, а Апостолско правило 39 забранява на дякона да прави нещо без знанието на епископа“.

Отговорът на отец Андрей Кураев е бил: „Това правило говори единствено за имуществото на Църквата, а аз не се опитвам да се разпореждам с него (Ципин, който е главният експерт на патриаршията по църковно право, не оспори това)“. Както и следното: „Има епископи, които ме подкрепят, но това няма канонично значение, тъй като моят епископ е Московският патриарх и затова няма да обявявам имената им. А от патриарха, разбира се, нямам подобно благословение“.

Преди това е бил попитан: „Защо смятате, че имате право да критикувате Църквата? Вие цитирате пророците, които са изобличавали Израил в блуд, но на тях Господ така им е нареждал, а Вас кой Ви е благословил?“.

Отговорът на отец Андрей Кураев на съда бил: „Нямам такова право. Аз преживявам това не като право, а като дълг. И с радост бих замълчал, но съвестта ми казва различно. Може би Бог действа именно чрез съвестта?“.

Делото срещу отец Андрей Кураев показва, че истинската причина за процеса не е „неуважителното отношение“ към починалия от COVID-19 московски свещеник, както се твърди в официалните мотиви, а именно критичният глас на о. Андрей Кураев най-вече срещу хомосексуални афери сред епископата, някои от тях с престъпен характер. Отец Андрей даваше гласност на тези случаи, публикуваше писма на семинаристи или засегнати, критикуваше църковното издигане на млади духовници без опит и качества единствено поради греховната слабост на някой епископ към тях и др. под.

ignn 587x335Също днес Общоцърковният съд на РПЦ взе решение да постави под запрещение (временна забрана да служат) двама епископи: Игнатий (Тарасов) и Игнатий (Бузин) – поради нарушение на 25 апостолско правило за блудни действия и клетвопрестъпление. Първият епископ носи в църковните среди прозвището „анаксиос“, недостоен. Двамата йерарси са наказани със забрана да служат, макар че за такива действия това правило предвижда лишаване от сан. Съдът се е погрижил също и за тяхната финансова подкрепа, като определя кои митрополии ще се грижат за тях.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ywch 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]