Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

parousoasia metalio 7Във връзка с двестагодишнината от началото на гръцкото освободително въстание, започнато на 25 март 1821 г. с благословението и дейното участие на гръцките архиереи, свещеници и монаси, Гръцката православна църква тази година ще проведе чествания. Същевременно, по поръчка на Св. Синод е изготвен паметен медал, който ще се дава на официални лица, които и днес продължават да работят за доброто на народа и страната им.

Медалът е представен на нарочна проява (при спазване на всички противоепидемични мерки), ръководена от Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним. На медала е изобразена Божията майка, на чийто празник и с чиято помощ се води няколкогодишната освободителна борба, както и една поредица от новомъченици и „етномъченици“, както гърците наричат падналите в борбата за освобождение клирици. Сред тях са патр. Григорий V, обесен на вратите на патриаршията във Фенер след обявяването на въстанието, св. Козма Етолийски, проповедник и будител на народа.

Между изобразените мъченици са и няколко, които се почитат и от нашия народ, като например св. Злата Мъгленска, св. Кирана Солунска, св. Никита Сярски, св. Трендафил Загорски (неправилно представян в сборници с жития на български светци като старозагорски, защото той е от с. Загора в планината Пилион, североизточно от гр. Волос).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ykc4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]