Мобилно меню

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)

1 BOChC LeipzigНа 13 февруари 2021 г. в германския град Лайпциг официално беше основана най-младата в Западно- и Средноевропейска епархия БПЦО. Българи там има от много десетилетия, защото градът беше в източната част на страната, където от България сравнително лесно млади хора ходеха да учат и да работят, мнозина създадоха семейства и останаха да живеят в Лайпциг, както и в други селища наоколо. В града има исторически руски храм, където желаещите българи се черкуваха години наред, но някои все пак предпочитаха да пътуват близо двеста километра, за да отидат в неделя или на празник в българската църква в Берлин, кв. „Ной Кьолн“. Затова накрая решиха и те да имат своя община и място за съвместни богослужения или за лична молитва.

Със съдействието на председателя на общината в столицата Берлин – ставрофорен ик. Юлиан Ангелов, който често се отзоваваше на молбата на лайпцигските българи, тяхното желание постепенно се изпълни. Защото свещеникът не само идваше да обгрижва духовно вярващите сънародници и всички приятели на православието в гр. Лайпциг и околностите, но им помогна и в организирането на местна църковна община.

2 BOChC Leipzig

За покровителка на новооснованата българска православна църковна община, с благословението на митр. Антоний беше избрана св. вмчца Варвара. Православните християни я почитат на 4 декември и винаги високо са ценели молитвеното ѝ застъпничество пред Бога – за приемане на благодатните дарования на Светия Дух, както и изключителното ѝ покровителство за избавление от внезапна смърт. В Европа св. Варвара е почитана също и като покровителка на миньорите.

3 BOChC LeipzigЕстествено, официалното учредяване на църковната община беше не само дългоочаквано, но стана и радостен повод за всички боголюбиви българи в Лайпциг да се съберат за празнична св. Литургия на български език, отслужена от о. Юлиан. Както и при предишни идвания, той служи в новия румънски храм в покрайнините на града, посветен на св. вмчк Георги, чийто предстоятел радушно отстъпва храма на българите в съботен ден. Събраха се на Литургията значителен брой сънародници, макар че времето беше много студено и пътуването – трудно. В своята проповед накрая отецът призова сънародниците ни да си помагат и да бъдат сплотени като едно семейство, да не жалят средства и усилия, като подкрепят духовно и материално ближните си.

За да бъдат спазени законовите изисквания на Германия, църковната община трябва да приеме съответната административна форма. Затова след Литургията беше проведено учредително събрание от всички присъстващи, на което единодушно се прие уставът на общината и бяха избрани членове на църковното настоятелство и на контролния съвет. След оформяне на всички необходими документи БПЦО „Св. вмчца Варвара“ ще бъде регистрирана като сдружение с нестопанска цел („Verein“). В църковно отношение общината е в юрисдикцията на Българската православна църква – Българска патриаршия, със седалище в София, и е част от Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

4 BOChC LeipzigА ето и какво си пожелаха православните българи в Лайпциг в този празничен ден: „И тъй, да стоим твърдо в св. Православна църква, която е за нас единствен спасителен кораб. И, като изповядваме „Вярвам в едната, света, вселенска и апостолска Църква“, да се стараем да потвърждаваме вярата си със съответни богоугодни дела“.

О. Юлиан Ангелов е председател на БПЦО „Св. цар Борис Покръстител“, но обслужва и БПЦО „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бон, където служи веднъж месечно в съботен ден. Сега започва да обслужва и църковните ни общини в Женева и Цюрих, които също останаха без свещеник. Затова в началото на март се очаква в Берлин да пристигне новоръкоположеният свещеник за БПЦО в Берлин о. Цоло Кривачков, който понастоящем е стажант-свещеник в старинния столичен храм „Света Софѝя“.

За сведение ва интересуващите се румънският православен храм "Св. Георги", където периодично ще се отслужват богослужения на българската община, е на адрес: Russenstr. 194, 04288 Leipzig.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6y3kr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]