Мобилно меню

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

gallias emmanouelДнес на заседание на Св. Синод на Вселенска патриаршия е взето решение да бъде освободен от длъжност старшият (геронт) митрополит на Халкидон д-р Атанасий и на негово място е избран митрополитът на патриаршията за Франция Емануил (Адамакис).

Досега не са излизали наяве никакви забележки или обвинения срещу учения архиерей, роден през 1936 г. в Истанбул, завършил Халкинската богословска школа, докторирал в Германия, преподавал в Халки до затварянето на школата от властите през 1971 г., автор на поредица изследвания по история на християнското изкуство и не на последно място – морално чист архиерей. Той по достойнство заема вече тринадесет години старшата катедра със седалище в Кадъкьой, на азиатския бряг на Босфора, където в древност е бил историческият град Халкидон.

В съобщението за промяната днес обаче изненадващо са изписани много сериозни обвинения, изказани съвсем остро: „Свещеният Синод, като изслуша и прецени огромния доказателствен материал за множество антиканонични действия, както и за проявеното неподчинение и неуважение от старшия Халкидонски митрополит г-н Атанасий към личността на Всесветейшия предстоятел и към институцията на Светия и Свещен Синод, обяви го за отпаднал от престола на епархията си и го причисли към йерарсите на престола (патриаршеския), които са на покой, с титла бивш Халкидонски митрополит“. Няма информация за изразено несъгласие или протестиране на синодното решение от страна на митр. Атанасий, който в средата на деветото си десетилетие явно ще се примири с отстраняването си.

На мястото на встъпващия от днес нов „старши (геронт) митрополит на Халкидон“ Емануил засега не е избран митрополит, а постът му ще се заема от местоблюстител и това, по решение на синода, е епископът на Ригио (по името на древната епископия на Реджо ди Калабрия) Ириней, досегашен викарий на митр. Емануил.

Новият Халкидонски митрополит е роден през 1958 г. на о-в Крит, който, макар и на гръцка територия е в юрисдикцията на Патриаршията. Завършил е педагогически институт на Крит и след това изучава богословие в Православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж, като същевременно учи във Философския факултет на Римокатолическия университет в същия град. Специализира История на религиите в Сорбоната, а през 1987 г. взима магистърска диплома от православния Богословски институт „Честнѝят Кръст“ в Бостън, САЩ, и става протосингел на митрополията на Патриаршията в Брюксел. От 1994 до 2014 г. е ръководител на бюрото на Патриаршията за връзки със структурите на Европейския съюз.

През 1996 г. е ръкоположен за Ригийски епископ и назначен за викарий на митрополита за Белгия, а през 2003 г. е повишен в сан митрополит за Франция, на който пост го завари и днешното рязко повишение в длъжност.

Халкидонската митрополия понастоящем е първата сред старшите (геронтски) митрополии на патриаршията (тяхното старшинство е на самите катедри, а не на заемащите ги архиереи, бел. ред.). Нейният митрополит при овакантяване или овдовяване на патриаршеския престол обикновено става местоблюстител и, съответно, оглавява процедурата по избора на нов патриарх. А като се има предвид кариерата на сегашния патриарх, който за кратко (1990-1991 г.) преди избора си беше старши Халкидонски митрополит, може да се очаква след време Емануил да стане и патриарх.

Митрополитът беше представител на Патриаршията в редица диалози на Православната църква с инославни, с мюсюлмани и с юдеи. Той изнесе и основната тежест по последния етап от подготовката и провеждането на Светия и велик събор на Православната църква. Всичко това показва защо патр. Вартоломей му поверява първия пост след себе си в йерархията на първата по старшинство патриаршия.

На днешното заседание Патриаршията избра свой екзарх (на практика дистанционно управляващ) за о-в Малта, който наскоро беше отделен от епархията за Италия. Това е професорът от Богословския факултет на Атинския университет Авидски митрополит д-р Кирил (Авидос е средновековно селище на мястото на днешния турски град Чанаккале на Дарданелите и е „древлепросияла“ епархия). Той е повишен в митрополит на Крини (на турски Чешме, което означава „извор“), стара епархия на егейския бряг на Мала Азия.

Пак днес са избрани и двама нови епископи за викарии на архиепископа за Тиатира и Великобритания Никита. Този нов архиепископ (от миналата година) се освободи от стари викарни епископи и се обгражда със свои кадри. Това са Илийски еп. Рафаил (Павурис, родом от о. Лесбос, но служил на о. Крит) и Клавдиополски еп. Яков (Сава, родом от Кипър). Титлите са свързани съответно: първата с древното име на Троя - Илион, който се намира на малоазийския бряг южно от Дарданелите; от това име идва и названието на Омировия епос Илиада. А втората пази името на Клавдиопол, град в древната малоазийска област Витиния, южно от Черно море.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ykfa 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]