Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

iske3Възрастен свещеник от гръцкия остров Санторини (на грц. Тира, най-южния от Цикладските острови) е бил глобен миналата седмица заради даване на св. Причастие на едно семейство. Наложена му е глоба от 1 500 евро. Свещеническият съюз на Гърция остро реагира на този случай, като описва подробно как се стига до абсурдната ситуация.

О. Георги Фитрос е дългогодишен ефимерий на храма „Св. Богородица Миртидйотиса“ и, въпреки възрастта и здравословните си проблеми, продължава да бъде неуморен и отзивчив свещеник, стоейки близко до всеки страдащ човек. Той напълно се е съобразил с новата ситуация, създадена заради епидемията от COVID-19, и изпълнява всички правителствени решения, като кани малки групи вярващи да присъстват на службите, стоейки на необходимото разстояние едни от други. Той не искал Църквата да бъде обвинявана в каквото и да е, понеже малкият остров Санторини е сред най-засегнатите области от болестта. Храмът на св. Богородица Миртидйотиса е затварян няколко пъти.

В неделя, на 7 февруари, той отслужва св. Литургия при затворени врати в присъствието на четирима души. След края на Литургията семейство с две малки деца, едното от които със специални потребности, поискали да се причастят. В този момент в храма влязъл началникът на полицията, облечен в цивилни дрехи. Свещеникът причастил двете деца. След св. Причастие началникът на полицията поискал паспорта на свещеника и поискал да го последва в участъка. Там му е наложена глоба от 1 500 евро, взети са му пръстови отпечатъци и му е наложено наказание за нарушаване на правителствена заповед.

От Свещеническия съюз определят действията на началника на полицията като користни, като намеса в работата на Църквата и проявена враждебност към богослужението на нашата Църква и то към най-съществената негова част – св. Причастие. Те отправят запитване към началника на полицията с какво право е ограничил правото на хората да приемат Причастие, а на свещеника - да го даде, след като в нито едно правителствено решение не се съдържа такава забрана. Те определят действията му като абсурдни, неразбираеми и незаконни.

Това не е първият подобен случай в съседна Гърция, където ограничителните мерки за движение и събиране са много по-строги, като включват и църквите. До всички подобни неприятни ситуации се стига по правило заради подадено оплакване на някое лице, най-често съсед на храма, който е „притеснен заради събирането на хора в него“. Но за съжаление и в Гърция такива доноси се правят от атеистични подбуди.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fccq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]