Мобилно меню

4.6530612244898 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (98 Votes)

pic 1359729201Московският патриарх Кирил и Волоколамският митрополит Иларион коментираха масовите протести в Русия срещу корупцията в страната и за освобождаването на опозиционера Алексей Навални.

„Нашите младежи буквално са се побъркали“ – така патр. Кирил се изказа вчера за действията на младите хора в Русия, излезли на протест срещу корупцията и злоупотребите на руските власти. Патр. Кирил, който се намира в самоизолация в скит близо до Переделкино, смята, че случващото е предизвикано от „криза на младото поколение“ и е резултат от „негативно влияние отвън“.

„Често нашите младежи буквално са като побъркани и губят всякакви жизнени ориентири. Трябва да се формират правилни мисли, правилни убеждения, които да са достоен отпор на всякакви разрушителни влияния“, заяви той, цитиран от агенция ТАСС.

Според предстоятеля на РПЦ източници на „външно влияние“ са средствата за масово осведомяване и по-специално – телевизията и интернет. „Ако искаме да имаме истински светло бъдеще за нашия народ, за нашето отечество, трябва да помислим за много неща в тези особени дни. Да помислим за това как се формира съзнанието на нашите младежи, какви сили влияят на сърцата и душите, как се насочва информационният поток, който днес поглъща съвременния човек, с какви идеи е изпълнен този поток“, – каза патр. Кирил.

Предишния ден, на 30 януари, и митр. Иларион (Алфеев) коментира актуалната ситуация в Русия в програмата „Църквата и светът“ на канала „Росия-24“. Според митрополита „въвличането на деца и младежи в политическите акции е напълно недопустимо нарушение на гражданския правов ред и мисля, че виновните трябва да понесат отговорност за това“, заяви той.

Архиереят признава, че в Русия има много социални проблеми, високо ниво на корупция в „отделни“ държавни структури. „Но това не е повод да се призовават подрастващите да излизат на улицата“, смята той.

Според него сегашната ситуация в Русия прилича на тази преди Октомврийската революция, когато са се появили „всякакви пропагандисти“ – едни са били вътре в страната, а много други – зад граница, в благополучна и мирна Швейцария (има предвид Ленин, който със свои приближени до април 1917 г. живее в Швейцария, бел. ред.).

„Ние знаем до какво доведе революцията“, – заяви мир. Иларион, изразявайки убеждението си, че „държавата трябва да се развива по еволюционен път, а не по революционен“.

Завеждащият връзките с обществеността на Св. Синод на РПЦ Владимир Легойда в интервю по радио „Вера“ призова „да се усили възпитателната работа в училищата“, за да се изгради сред младежите критично мислене. Според него младежите трябва да си дават сметка, че може да са манипулирани от „политически сили, които влагат в това огромни средства“. Така Владимир Легойда се опита да обясни случващото се в Русия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fq69 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]