Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

starecot slovo rajchicaВ интервю за македонското издание Религия.мк Антанийският епископ Партений, викарий на Дебърско-Кичевския митрополит и игумен на Бигорския манастир, коментира състоянието на преговорите за излизането на Македонската православна църква от изолацията на схизмата с останалия православен свят.

На въпроса дали са актуални все още преговорите с Българската православна църква, към която преди две години МПЦ се обърна за помощ, и как се отразяват политическите недоразумения между София и Скопие от последните месеци върху отношенията между двете църкви, той отговори:

„Да, синодът на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, взимайки предвид дългогодишния студен отказ от страна на Сръбската църква, поиска помощ за посредничество от БПЦ поради по-дългата обща църковна история. БПЦ трябваше да се застъпи пред Вселенската патриаршия, която единствено има право да издава томос за автокефалия, за признаване на автокефалията на нашата църква, чиито епархии исторически са принадлежали на Охридската (Българска, б. р.) архиепископия, след това на Вселенска патриаршия, на Българската екзархия (в схизма) и които насилствено са били окупирани от сръбските власти. БПЦ направи това отчасти, като сформира комисия по нашия въпрос, за което, разбира се, ние сме много благодарни. Но, естествено, би било още по-добре, ако синодът на БПЦ реши - и за това още не е късно - официално да съслужи с македонските архиереи, което би допринесло значително за процеса на преодоляване на взаимните предразсъдъци и по-голямо духовно сближаване на братските народи, каквито са македонският и българският. И до днес ние имаме съслужение на по-ниско, свещеническо ниво, а имаме случаи и на архиерейско съслужение. Както подчертах, не е късно да се предприеме тази стъпка сега, ако има добра воля за това от страна на българските архиереи“.

На въпроса, какво е състоянието на преговорите с Вселенската патриаршия, еп. Партений отговори:

„Решаването на такива сложни въпроси предполага време. Общата пандемична ситуация засегна и този процес, както и много други по света. Ние искрено вярваме и се надяваме, че няма да се позволи забавяне на процеса на признаване, но скоро ще настъпи благоприятно време за преодоляване на десетилетията несправедливост към нашия православен народ“.

По отношение на сръбската и руската църковна позиция, според които Македонската църква не може да търси автокефалия от Вселенската патриашия, Бигорският игумен еп. Партений отговори:

„Трябва да се подчертае, че, доколкото на мене ми е известно, от наша страна преговорите със Сръбската православна църква никога не са прекъсвали. Напротив, винаги, когато нашите архиереи са настоявали за диалог, те са срещали от другата страна мълчание и игнориране. Нещо повече, винаги, когато такъв контакт все пак се установяваше, сръбските архиереи настояваха, че последната дума при присъждането на автокефалия има Вселенската патриаршия. Междувременно, когато настъпи моментът да се реши нашият въпрос, внезапно за сръбските архиереи Вселенската патриаршия престана да бъде първопрестолна църква и вече няма канонично право за арбитър в междуправославните отношения. Колко абсурдно – когато Вселенската патриаршия е дала томос на Сръбската църква, е имала това право, а сега вече го няма“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fdaf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]