Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

5291799 1950449 ls xsВ Черна гора продължава полемиката за собствеността върху историческите храмове и манастири в страната, които бяха отнети от Сръбската патриаршия и национализирани с новия Закон за вероизповеданията през миналата година. Законът предизвика вълна от протести, оглавени от Черногорската митрополия на Сръбската православна църква. Макар че новото правителство се ангажира законът да бъде отменен, това все още не е станало поради съпротивата на президента на Черна гора Мило Джуканович. Неотдавна той отказа да утвърди приетия от парламента нов Закон за свободата на вероизповеданията и го върна за разглеждане в парламента. Отхвърли и други промени, целящи да изменят спорните поправки.

Вчера на конгреса на своята партия той обвини Сърбия, че подкопава суверенитета на съседните ѝ държави по модела от 90-те години, като използва Сръбската православна църква за основен инструмент на политическо влияние. „Сръбската православна църква беше брутално въведена в политическото поле на Черна гора, бидейки доказано най-порочният инструмент на великосръбския национализъм“. Джуканович заяви, че Сръбската църква защитава уж застрашените християнски светини, въпреки че всъщност „прозрачно се опитва да запази незаконно присвоеното имущество, построено от черногорската държава и нейните граждани, което е част от културното наследство на Черна гора“.

ls lsРекторът на семинарията в Цетине прот. Гойко Перович критикува изявлението на черногорския президент, когото определи като „неуморен в създаването и задълбочаването на разделенията“ в страната. Според него, макар че Сръбската православна църква има национално определение, тя е църква на всички вярващи, независимо от националната им принадлежност, както държавата на Черна гора е държава на всички граждани, независимо от тяхната идентичност. Антицърковните тонове, които се чуват от трибуната на парламента от страна на една номинално гражданска и светска партия, объркват хората, водят до разпри между братя и причиняват вреда на обществото, счита той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fd39 

Разпространяване на статията: