Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

mesogaias embolioМесогейският митр. Николай отхвърли възможността наночип да попадне в човешкото тяло чрез ваксините срещу коронавирусната инфекция. В качеството си на член на синодната комисия по биоетика на Гръцката църква той участва в онлайн-семинар, организиран от митрополията на Неаполи и Ставруполи и посветен на пандемията. Митр. Николай разясни, че ваксините не са технология за контрол над хората и не съдържат „чип“, каквито възгледи битуват в религиозни и други антиваксърски среди. Той каза, че най-големият чип е мобилният ни телефон и той чрез своите приложения осъществява много по-добър контрол над нас, отколкото какъвто и да е наночип в тялото на човека.

Митр. Николай коментира и опасенията, че в процеса на производство на ваксините се използват клетки от ембриони, като каза, че биоетичната комисия към Гръцката църква се е запознала детайлно с етапите на производство на ваксините на „Pfiser“ и „Moderna“, като е установила, че това не отговаря на истината и няма нравствени пречки за ваксинирането.

„Ако някой се ваксинира, той не се спасява, нито се осъжда. Същото важи и ако не се ваксинира“, заяви митр. Николай. „Няма никаква причина да подозираме учените, които поканихме в биоетичната комисия, че искат да ни излъжат. Нашият извод е, че въпросът за ваксините не е богословски, нито църковен, а медицински, следователно те са компетентните да се произнасят. Църквата не може да излиза с анти-ваксърски лозунги“, добави той.

„Не бива да сме наивни, но не бива и да сме мнителни. Нека се научим да вярваме на тези, които са специалисти в някоя област на познанието“.

Месогейският митр. Николай (Хаджиниколау) е физик по образование, защитил докторат по астрофизика в Харвард, работил по различни изследователски проекти включително и в НАСА, преди да се посвети на богословието и да поеме пътя на пастирското служение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6f4rc 

Разпространяване на статията: