Мобилно меню

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

barth fanarion romfea 6В деня на паметта на светите александрийски патриарси Атанасий и Кирил в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер Вселенският патриарх Вартоломей е хоростатисал (стоял в мантия на архиерейския трон) на св. Литургия в него. А богослужението извършил архим. д-р Агатангел (Шишкос), архиофилакс (пазител на архива) на Вселенската патриаршия, който в продължение на осем години беше предстоятел на църковната община Нихори (или Неохори, на турски Йеникьой – „Ново село“) край Босфора. В края на св. богослужба патриархът извърши хиротесия (ръковъзлагане) на архим. Агатангел, като му даде отличието „велик архимадрит“ на Патриаршията. Тази титла и свързаните с нея отговорности по богослуженията в патриаршеския храм се освободиха с избирането през миналата седмица на досегашния велик архимандрит Висарион, руски възпитаник, за митрополит за Испания и Португалия.

В словото си при хиротесията патриархът казва: „Сега, когато със заслуженото повишение на Преосвещения наречен (т. е. неръкоположен още) митрополит за Испания и Португалия се освободи мястото на нашия (т. е. патриаршески, „велик“) архимандрит и председател на всечестнѝя патриаршески храм, погледнахме към твое Преподобнословесие (титла за учен йеромонах) и те призовахме от Теснините (Босфора) в Златния рог (т. е. във Фенер), от покрайнините – в центъра, от осветения Царстващ град – в Святая святих на нашата вяра и (гръцки) род. Ти си достоен за това, достоен си за повишението си. Тук ще зачиташ и безупречно ще пазиш порядъка и типика на Великата църква, ще го преподаваш на дело и на всекидневна основа на по-новите ти братя от Двора (т. е. патриаршеския двор), които всички са обични в Господа чеда на наше Смирение, а те по-късно (ще ги преподават) на други и така вечно ще продължава традицията, редът, благоприличието, простотата, яснотата и краткостта, умилителността на свещените последования във всечестния патриаршески храм, която впечатлява и вълнува, както се видя през този период на пандемията от коронавируса, когато хиляди вярващи по целия свят благодарение на технологията станаха съпричастни на величието и свещения характер на тукашния богослужебен живот“.

По-нататък патриархът насърчава новия велик архимандрит да продължи да работи с отдаденост във всички области на своите отговорности, които му е поверила майката-църква, и завършва: „Най-важното е да бъдем истински фанариоти с пристрастие към Фенер и към всичко, което той означава, въплъщава, изразява и проповядва, и разгласява – всичко най-възвишено и свято, и достойно, за да му се посвети човек за цял живот. Достоен!“.

Архим. Агатангел (Шишкос) е родом от село край град Костур (Касторя̀), Северна Гърция, с българоезично население и вероятно разбира български език. Завършил е с отличие Солунския богословски факултет и наскоро защити докторска дисертация. Преди да стане пазител на архива на Патриаршията работи години наред като ръководител (вивлиофилакс) на богатата патриаршеска библиотека, известна с много ценните си средновековни ръкописи и старопечатни книги.

2021 01 20 1715На следващия ден, 19 януари, патриархът присъства в мантия на Богоявленска (по стар стил) св. Литургия в с. Триглия (Зейтинбагъ) на южния бряг на Мраморно море, недалеч от големия град Бурса, където има общност от руски, украински и молдовски православни. Те са временно работещи в Турция, дошли от юрисдикцията на Руската православна църква, и познават църковнославянското богослужение. От няколко години за тях се извършват служби на църковнославянски от българина архим. Харалампий (Ничев), който междувременно стана и свещеник за българските църкви в Истанбул. Във възстановен стар храм (който е без иконостас и св. престол) той периодично извършва богослуженията за тях, като по този начин се избягва изпращането на клирици от Русия или Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6f6p6 

Разпространяване на статията: