Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

Agios Nektarios 2Александрийската патриаршия посвети 2020 г. на св. Нектарий Егински, тъй като през тази година се навършват 100 години от неговото успение. Големият светец на 20 в. се упокоява в Господа на 8 ноември 1920 г. Неговият живот е свързан с Александрийската църква, където той служи като Пентаполски митрополит и патриаршески епитроп в Кайро.

В словото си след Литургията в историческия манастир „Св. Сава Освещени“ в град Александрия патриарх Теодор каза: „Днес обявявам началото на тържествата по случай 100 години от успението на св. Нектарий, който е дошъл тук, в този благословен храм, като дякон и ръкоположен за свещеник от патр. Софроний. По-късно той му преподава и благодатта на архиерейството, като го хиротонисва за Пентаполски митрополит в катедралния храм „Св. Николай“ в Хамзауи в египетската столица – там, където е домът му като патриаршески епитроп на Кайро“.

Александрийският патриарх обяви редица мероприятия, с които ще бъде почетена паметта на светеца – в Египет, Гърция, Кипър и Южна Африка. През тази година в Никозия, Кипър, ще бъде открит храм, носещ неговото име, а в област Атика ще бъде открит манастир „Св. Нектарий“. Чествания ще се проведат и в манастира, посветен на светеца, в Йоханесбург, ЮАР.

Св. Нектарий е канонизиран от Вселенската патриаршия на 20 април 1961 г., а паметта му се празнува на 9 ноември. Неговите св. мощи са открити на 3 септември 1963 г. и до днес се покоят в основания от него женски манастир на гръцкия о-в Егина.

Повече за неговия живот, както и службата му на църковнославянски език вижте тук.

Вижте също:

Св. Нектарий Егински за зилотите

Първото чудо на св. Нектарий след смъртта му


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uruc6 

Разпространяване на статията: