Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1528265 mitsotakis ierwnymos 1На 16 юли новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис (лидер на спечелилата изборите „Нова демокрация“) се срещна с Атинския архиепископ Йероним. Двамата се договориха за незабавно възобновяване на смесената комисия за диалог между държавата и Църквата по въпроса за новите учебни програми по предмета Религия, както и за недвижимото църковно имущество.

Гръцкият премиер заяви, че предвижда много добро сътрудничество с Атинския архиепископ. „Много са проблемите, които трябва да решим – винаги с добра вяра, с добро разположение и с уважение към конституционните разпореби на чл. 3 и 13, които, както вече Ви уверих, няма да бъдат променяни“. Той увери архиеп. Йероним, че гарантира изцяло установените права на свещенослужителите на заплата, социално осигуряване и пенсиониране.

От своя страна архиеп. Йероним пожела на новия премиер „много сила, голямо търпение, кураж, защото нуждите на нашата родина са огромни“. Той отбеляза също, че за йерархията на Църквата известното предложение за договор между държавата и църквата от предходния ноември (известно като споразумението Ципрас-Йероним) е недействително.

Въпросното споразумение визираше най-вече статута на гръцките клирици и предвиждаше те да не бъдат държавни служители, но държавата да гарантира изплащането на техните заплати в същия размер. Правителството на Ципрас положи големи усилия да отмени и привилегированото положение на Църквата, гарантирано ѝ в гръцката конституция в чл. 3 и 13. На практика новото правителство в страната отменя двете ключови положения в политиката на предходното управление по отношение на Църквата, което имаше за цел да направи Гърция „религиозно неутрална държава“ (виж тук).

На 8 юли новият гръцки министър-председател положи клетва върху Библията в присъствието на Атинския архиепископ, с което възстанови тази традиция, прекъсната от предишния премиер А. Ципрас, който заявяваше, че е невярващ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qa8 

Разпространяване на статията: