Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

photo 2019 07 17 12 06 32На 16 юли американският президент Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет новия гръцки архиепископ на Америка (Вселенска патриаршия) Елпидофор. На срещата присъстваха вицепрезидентът Майкъл Пенс, министърът на здравеопазването и социалните служби на САЩ Алекс Азар (православен по вероизповедание) и главният архиерейски наместник на архиепископията протопрезвитер Александрос Карлуцос.

Архиеп. Елпидофор беше във Вашингтон, за да участва в срещата за религиозните свободи, организирана от Държавния департамент на САЩ, с участието на външни министри и религиозни лидери от целия свят.

Архиеп. Елпидофор изрази своята радост от възможността да се запознае с американския президент, министри и членове на Конгреса. Той заяви: „Установих, че президентът е искрен, прям и общителен човек, какъвто го виждаме и по телевизията. Разговаря с мене много сърдечно и разговорът ни ме зарадва“. Архиепископът заяви също, че президентът Тръмп е готов „да подкрепя християните в целия свят, да бъде защитник на малцинствата и на преследваните християни. Както и да подкрепя несъмнено нашата Вселенска патриаршия и църква-майка във всичките ѝ усилия и трудове“.

Няколко дни по-рано по повод интронизацията на новия архиепископ на Вселенската патриаршия в Америка президентът Тръмп изпрати поздравително писмо до него, в което се казва: „Ваше Високопреосвещенство, изпращам най-топлите си поздравления по случай избирането Ви за архиепископ на Гръцката православна архиепископия в Америка. Мелания и аз споделяме радостта на Вашето семейство и общност в отбелязването на това важно събитие. Нашият народ през своята дълга история черпи сили от вярата. Поздравявам Ви за Вашите усилия да опазите и развиете светите ценности, които нашата страна обича. Гръцката православна църква дава утеха и лечение, както и голяма радост, подкрепа и мир. За православните вярващи в Америка Църквата е центърът на най-важните моменти в живота. Нека Бог Ви благослови и да продължи да благославя Гръцката православна архиепископия в Америка. Искрено Ваш: Доналд Тръмп“.

Митрополитът на Пруса д-р Елпидофор (Ламбриниадис) беше избран за гръцки архиепископ в Америка през май 2019 г., а неговата интронизация беше на 22 юни в църквата „Света Троица“ в Ню Йорк.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qa9 

Разпространяване на статията: