Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

800x470 tsipras ieronimos3Гръцкият премиер А. Ципрас заяви, че е дошло време гръцката конституция да обяви Гърция за религиозно-неутрална държава. Според него това ще постави на нова основа отношенията между църквата и държавата и ще даде на църквата независимостта, към която тя се стреми в отношенията си с държавата. Гръцкият премиер заяви, че водят интензивен диалог с Гръцката църква за законодателните промени в това отношение. Св. Синод обяви, че ще излезе с официален коментар на законопроекта, след като той бъде изготвен и предложен за обсъждане, тъй като към настоящия момент няма яснота за неговото конкретно съдържание. Отбелязва се обаче, че последният проблем, който има гръцкото общество в момента, са отношенията между църквата и държавата. В доклада по темата на митрополита на Кифисия Кирил пред синода се казва, че вече 43 години от приемането на новата конституция през 1975 г. законът за отношенията между църквата и държавата не е причинил никакви проблеми на обществото, нито пък е ощетил правата на другите религиозни общности в страната.

В самата СИРИЗА също няма единомислие какви промени трябва да настъпят в отношенията между църквата и държавата. Според най-крайното вътрешно-опозиционно крило, представено от Никос Филис, целият чл. 3 от Гръцката конституция в момента трябва да отпадне. Те настояват да се премахне и изразът, с който започва конституцията: „В името на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица“, тъй като властта в страната произтича от народа и конституцията следва да започва с думите „В името на народа“. Според Филис тези промени се подкрепят от повечето гръцки граждани и няма да навредят на правата на вярващия човек, а напротив. Алексис Ципрас обаче не желае да прекъсва по такъв краен начин диалога с Атинския архиеп. Йероним и се стреми към решение, което да бъде приемливо за църквата. През този месец позициите на правителството и църквата трябва да се изяснят.

Какво определя чл. 3 на Гръцката конституция в момента:

1. Господстваща религия в Гърция е религията на Източно-православната Христова църква. Православната църква на Гърция, която има за своя глава нашия Господ Иисус Христос, е неразделно съединена догматично с Великата църква на Константинопол и с всяка друга единославна Христова църква пази неотклонно, както и те, свещените апостолски и съборни правила и св. предания.

Тя е автокефална, управлява се от Свещен Синод на действащите архиереи и от постоянен Свещен Синод, който се излъчва от първия и се съставя според устава на църквата, при спазване на разпоредбите на Патриаршески томос от 29 юни 1850 г. и на Синодалния акт от 4 септември 1928 г.

2. Църковният режим, който съществува в някои области на държавата не се определя от разпоредбите на предходния параграф.

3. Текстът на Светото Писание се пази непроменен. Официалният му превод по друг езиков образец се забранява без одобрението на автокефалната Църква на Гърция и на Великата Христова църква в Константинопол.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu6k6 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.