Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

150869 54749886aa52e54749886aa565В Московска епархия беше отменена задължителната катехизация преди приемане на св. Кръщение поради намаляване на броя на извършените кръщенета. Това решение е взето на Епархийския съвет на Москва и е изпратено за изпълнение до московските храмове. В решението се казва да се промени режимът на катехизация от „строго задължителен“ на „пожелателен с прилагане на личен, неформален подход във всеки конкретен случай“.

Свещениците и катехизаторите трябва предварително да установят в разговор с желаещите да се кръстят „степента на тяхното положително настроение към вярата и Църквата“. При наличието на такова положително отношение подготвителните беседи трябва да се провеждат с тях по стария режим. Ако се установи обаче „отрицателно отношение към огласителните беседи или има други обстоятелства като: голяма известност, изключителна заетост, военна служба, напреднала възраст, кратък престой на кръстниците и др. – то тогава огласителни беседи могат да не се провеждат, но свещеникът трябва да проведе личен разговор с желаещия Кръщение и да му предаде знания за вярата и Църквата в обема, който той е способен да приеме“.

Решението за замяна на огласителните беседи с индивидуален разговор със свещеника може да се вземе само от предстоятеля на храма, а не от всеки свещеник.

Практиката за задължително провеждане на поне две огласителни беседи с желаещите да се кръстят беше въведена в Московска епархия през 2013 г. Това важи и за родителите, които желаят да кръстят детето си. Още тогава се отбеляза спад на кръщенията в храмовете, където свещениците се придържаха стриктно към разпоредбата. В други храмове обаче катехизация преди Кръщение няма и много хора се насочиха към тях за извършването на Кръщение (най-често с цел сключването на църковен брак след това). Освен двете беседи бъдещите християни, ако са в зряла възраст, трябва да проведат „покайно-изповедна беседа“ със свещеника. Заради тази програма в московските храмове е назначен катехизатор на щат, чиято заплата не трябва да е по-ниска от тази на свещеника.

За първи път практиката на задължителна катехизация в Руската православна църква беше въведена през 2006 г. в Екатеринбургска епархия, където се провеждат 12 огласителни беседи – всяка неделя в продължение на три месеца.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4q9r 

Разпространяване на статията: