Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

20160713 09253041На 20 април Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие новоизбраното през декември 2022 г. (тук) настоятелство на българските православни църкви в Турция (Одрин и Истанбул) начело с председателя Димитър Йотев. В срещата са взели участие митрополитите Пловдивски Николай, Русенски Наум и Старозагорски Киприан, който през последните години е натоварен от Св. Синод да бъде връзка с православните българи в южната ни съседка. Били са обсъдени задачите пред настоятелството, сред които е и попълването на мястото за свещеник при българските църкви в Одрин след кончината на о. Александър Филипов Чакърък на 17 март т. г. (тук). Според договореностите от февруари 1945 г. между двете ни поместни църкви, българските църковни общини в Турция минават под юрисдикцията на Константинополската Вселенска патриаршия, но българските общности в двата града имат право да предлагат свои кандидати за свещеници.

На срещата при патриарха не е присъствал назначеният от Вселенска патриаршия клирик от български произход архим. Харалапий (Ничев), който от лятото на 2020 г. е натоварен да служи в истанбулските български църкви (тук). Припомняме, че неговото назначение не срещна одобрението на нашето висше църковно ръководство за служението си там.

63edbd4d5875e4b60ac8757139a2b36cДнес обаче о. Харалампий е бил в София и е гостувал в централата на ГЕРБ, където е завел и новоизбрания председател на църковно настоятелство на българските православни църкви в Турция. За това разказва в профила си във фейсбук Бойко Борисов. Архим. Харалампий е поднесъл на бившия министър-председател великденски дарове, изпратени с благословение от Вселенския патриарх Вартоломей.

Взаимоотношенията между БПЦ и Вселенска патриаршия се усложниха допълнително след назначаването на архим. Харалампий за обгрижващ българите в Истанбул. Тази година за Възкресение Христово не бяха организирани архиерейски богослужения за сънародниците ни на Босфора. Св. Синод на БПЦ благослови пасхалните богослужения там да оглави Браницки епископ Пахомий, но това предложение не беше прието от Вселенска патриаршия. От там поискаха да бъде изпратен Доростолски митрополит Яков, който обаче е отказал да изостави епархията си на Великден, а и нямало решение на Св. Синод той да замине. В крайна сметка пасхалните служби извърши архим. Харалампий.

45973070bddf9c1537d3f0f84e0766a6Членовете на настоятелството на българските църкви в Турция са били приети и от премиера Гълъб Донев. Той  е подчертал, че настоятелството се е утвърдило  като основен пазител на българското културно-историческо наследство в Истанбул и Одрин и е обещал, че правителството ще увеличи материалната подкрепа за българските храмове в Турция.

На 21 април директорът на Дирекция „Вероизповедания“ на МС д-р Георги Кръстев е приел членовете на църковното настоятелство. Те са разговаряли за помощта, която българската страна може да окаже на сънародниците ни в Турция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxad3 

Разпространяване на статията: