Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

image 2022 12 30T16 07 24 644ZНа 11 декември бяха проведени избори за нови настоятелства на българските православни общности в Истанбул и Одрин. Според последните промени в закона за общностите в Турция мандатът на настоятелствата е петгодишен. Избраните от самата общност членове на настоятелствата се утвърждават от областния управител и едва тогава те могат да упражняват правомощията си. А след утвърждаването на списъка от седем члена на настоятелството в Истанбул и пет члена на настоятелството в Одрин те сами избират своя председател.

На заседанието на избраното и утвърдено настоятелство в Истанбул на 27 декември, Стефановден, в празнуващия храм „Св. Стефан“ за председател беше избран г-н Димитър Йотев, местен българин, член и на църковния хор към общността ни. Той замества дългогодишния председател г-н Васил Лязе, който от 2003 г. досега почти двадесет години ръководи общността на нашите православни сънародници в Турция.

По време на няколкото мандата на г-н Лязе (през това време турската държава няколко пъти променяше продължителността на мандатите на ръководствата на неправителствените организации) бяха ремонтирани основно сградата на Българската екзархия в кв. „Шишли“, метохът до Желязната църква „Св. Стефан“, а накрая и самата историческа българска църква. Обновиха се църквата „Св. Йоан Рилски“ в двора на екзархийската сграда и другите постройки там. Предоставиха се помещения за българско училище, което събира десетки деца всяка неделя.

През тези две десетилетия там служиха последователно ик. Милко Топузлиев и ик. Ангел Велков, и двамата от София. През последните години в църквите ни край Босфора служи архим. Харалампий (Ничев), български гражданин, който обиколи няколко епархии у нас, сетне стана „Анхиалски митрополит“ на една разколническа групировка в Гърция, а преди няколко години по своя воля премина на служба във Вселенска патриаршия, отново като архимандрит.

Самият г-н Лязе сега е избран за член на настоятелството, но то е предпочело за свой председател по-млад човек.

В настоятелството е избрана и една жена, а някои от новоизбраните членове и досега са били настоятели.

На снимката: Димитър Йотев при посрещането на председателя на Народното събрание на Република България г-н Вежди Рашидов в двора на храм „Св. Стефан“, 20 декември 2022 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkya4 

Разпространяване на статията: