Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Otec 2Рано тази сутрин скоропостижно е починал българският свещеник в Одрин отец Александър Чакърък, който служи в българските църкви там през последните двадесет години. През последните дни е имал признаци на сърдечно заболяване и след инфаркт през миналата нощ сутринта е починал в одринска болница.

Отец Александър беше потомък на едно от малкото останали български семейства в този турски град на 15 км от границата с България. Неговите баба, майка и баща му Филип Чакърък бяха десетилетия наред пазители на двете оцелели български църкви там.

Отец Александър Филипов Чакърък е роден на 15 октомври 1960 г. в  Одрин, Турция, в семейството на Филип и Елена Чакърък. Завършва българското училище „Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. Института за чуждестранни студенти (ИЧС) „Г. А. Насър“ в София и Пловдивската духовна семинария. През 2000 г. се дипломира в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Оженва се в България и на 27 юли 2001 г. е ръкоположен за дякон, а на 29 юли 2001 г. – и за свещеник от Старозагорския митрополит Галактион, като веднага след това, на 30 юли 2001 г., е назначен за свещеник в църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област.

Със съдействието на Св. Синод и на Дирекция „Вероизповедания“ на МС от началото на 2003 г. Цариградският патриарх Вартоломей даде разрешение на свещ. Александър Чакърък да служи в българския православен храм „Св. Георги“ в Одрин, който доготава беше частично поправян с помощта на български фондации като "Бъдеще за България" и др., а накрая беше основно ремонтиран със средства на българската държава. След това в 2008 г., пак със средства от България, беше изграден отново вторият одрински български храм „Св. Константин и Елена“, опожарен през 1989 г. Със съдействието на о. Александър и съпругата му Мария през 2008 г. към храма „Св. Георги“ беше открит филиал на Народното читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“. За цялата тази добра дейност много помогна и Съюзът на народните читалища в България с личното участие на тогавашния му председател проф. Стоян Денчев.

Филип Чакърък, бащата на отец Александър Чакърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на о. Александър успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Русенският митрополит Неофит, сега Български патриарх, в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски, освещава обновения храм. Отец Александър участва и в освещаването на църквата „Св. Константин и Елена“ в Одрин, извършено от митр. Неофит на 14 септември 2008 г.

payimage 570474 1024x737Отец Александър Чакърък работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции сред малкото българи в Одрин. На 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги“ и „Св. Константин и Елена“. С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Александър допринесе много и за поддържане на приятелските и добросъседски отношения между Република България и Република Турция.

През 2019 г. той беше отличен с орден „Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски“, първа степен, за ревностно изпълнение на духовните му задължения и за особени заслуги към БПЦ. През м. февруари т. г. заради големите си заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство отец Александър беше награден и с орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, който му връчи президентът на Република България Румен Радев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dadqd 

Разпространяване на статията: