Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

godishnini 2021 coverВ традиционното допитване на Двери до читателите на сайта кое е най-значимото събитие на отминалата година на първо място беше поставено откриването на църковния център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малина, Софийско. За него са гласували 41 % от участниците в анкетата. Построяването и оборудването на центъра е съвместно начинание на Софийска митрополия, координирано и ръководено от иконом Серафим Янев,  и Министерството на труда и социалната политика. То е изградено с европейски средства и е пример за възможното сътрудничество на Църквата и държавните институции.

2022 01 08 19 04 55На второ място читателите на Двери са поставили духовната грижа и подкрепа на клирици от Софийска епархия за болните и лекарите в ковид-отделенията на ВМА и Александровска болница. За него са гласували 34 % от участниците в анкетата. Тези акции бяха от малкото активности на БПЦ в двете години на пандемията, през която нашата църква не можа да активизира пълния си потенциал за проповед и подкрепа на миряните. Липсата на ясни духовни ориентири, посочени от епископата на Църквата, остави свещениците и миряните да се лутат сами в полето на собствените преценки и мнения. Вероятно това е една от причините две от хиротониите, извършени през изминалата година – на Смоленски еп. Висарион и на Константийски еп. Михаил да са поставени  в дъното на класацията на значимите събития, събрали едва 6 % и 3 % от читателския вот. Гласувалите явно не виждат в избора на новите епископи възможност на обновяване и активизиране на църковния живот.

Значително по-голям брой читателски гласове събира хиротонията на Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария (28 %). Неговото ръкоположение явно носи по-големи надежди за духовно обновление на Църквата, вероятно заради конкретните плодове от дейността на този духовник като игумен на Дивотинския манастир и ректор на духовното училище в София.

Следващите събития, класирани от читателите на Двери, са дейности на Софийска епархия: Създаването на списание и онлайн-радио „Епархийски глас“ – с 24.6% и тържествата за 700-години от успението на св. крал Стефан Милутин в София, също с 24.6%. 

Сред важните събития на 2021 г. се нарежда и създаването на филма „Добротворецът“, по случай 50-годишнината на митр. Неофит Видински, дело на екипа на Двери, събрал 20 % от вота на читателите.

От анализа на резултатите от анкетата можем да кажем, че нито едно от тазгодишните църковни събития не събира 50 % от гласовете на читателите и не се отличава ярко като особено значимо. Тенденцията от последните пет или шест години показва замиране на активността в църковния живот и липса на ярки, наистина значими явления в него, които да се оценяват като такива и от вярващите. Пандемията, отсъствието на пастирски наставления от висшия клир, разделението, затрудненото живо общуване между хората, доведоха до засилване на тази тенденция през 2021 г.

Подреждане на църковните събития през 2021 г. според вота на читателите:

1. Откриването на църковния център по рехабилитация в Горна Малина - 41.5%

2. Подкрепата на клирици от Софийска епархия за ковид-отделенията на ВМА и Александровска болница - 33.8%

3. Хиротонията на Браницки епископ Пахомий - 27.7%

4. Създаването на списание и онлайн-радио „Епархийски глас“ на Софийска митрополия - 24.6%

4. Тържествата за 700-години от успението на св. крал Стефан Милутин в София - 24.6%

6. Създаването на филма „Добротворецът“, по случай 50-годишнината на митр. Неофит Видински - 20%

7. Хиротонията на Смоленски епископ Висарион - 6.2%

8. Хиротонията на Константийски епископ Михаил 3.1%


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hyhr 

Разпространяване на статията: