Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

2021 05 08 1604На 7 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше осветен църковният център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малина, Софийско. Той е изграден със средства от държавата в двора на местния храм „Успение Богородично“ с по, като строителството му започва през 2019 г. по проект на сдружение „Света Богородица“.

Откриването започна с водосвет, отслужен от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма и инициатор на изграждането на църковния рехабилитационен център, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов и др.

2021 05 08 1521Гости на събитието бяха Деница Сачева, министър на труда и социалната политика в оставка, инж. Ангел Жиланов, кмет на Община Горна Малина, доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кмет на Община Елин Пелин, Илиан Тодоров, областен управител на Софийска област, Васил Грудев, изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“, д-р Елеонора Лилова, председател на Държавна агенция за закрила на детето, Румяна Петкова, изпълнителен директор на Агенция за социално подпомагане, Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенция за качеството на социалните услуги, висши военнослужещи, кметове на населени места от Община Горна Малина, общински съветници, директори на учебни заведения и местни жители.

Еп. Поликарп отправи благослов към всички присъстващи на празничното събитие и благодари от името на Светейшия патриарх на о. Серафим за инициативата, както и на всички подпомогнали изграждането на църковния център. Владиката също така сподели: „Това са добри и полезни начинания. Изключително се радвам, че дойде време Църквата да гради нещо свое и да кани народа, да се постига не само духовното израстване, но и социално“.

О. Серафим разказа за дългия, но благодатен и изпълнен с редица чудеса път към облагородяването на храма и строежа на центъра в с. Горна Малина, както и за детските лагери в Кремиковския манастир, на който той е и. д. игумен.

2021 05 08 1606Изграждането на църковния център за социална рехабилитация и интеграция се финансира от държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на труда и социалната политика. Предвидено е да осигурява психологическа и духовна подкрепа, кинезитерапия, трудотерапия, ортопедични грижи на повече от тридесет деца и възрастни с увреждания и специални образователни потребности.

Центърът е снабден с най-доброто съвременно оборудване за рехабилитация на деца с увреждания. Разполага и с модерна зала за работа с аутисти. Подборът на обзавеждането е направен след консултации с най-добрите специалисти.

През октомври миналата година в гр. Елин Пелин беше открит първият църковен рехабилитационен център, иницииран и създаден също от о. Серафим Янев с благословението на патриарх Неофит и духовната подкрепа на Софийска митрополия. Повече за него – тук.

Снимки: Сайт на Софийска епархия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ch3k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]