Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2022 01 08 18 50 31На 8 януари в столичния храм „Преображение Господне“ се състоя опелото на протопрезвитер проф. д-р Николай Шиваров, който почина на 2 януари на 91-годишна възраст.

Опелото беше извършено от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Васиан, представител на Московския патриарх в България, както и столични свещеници, много от тях бивши студенти на о. проф. Шиваров.

2022 01 08 18 34 27Сред присъстващите на заупокойната служба бяха доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, преподаватели от Богословския факултет, бивши и настоящи студенти и много духовни чеда на отец професора.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, близък приятел, съслужител и колега на протопрезв. проф. Николай Шиваров през годините на работата им в Духовната академия и Богословския факултат на СУ, изпрати сболезнователен адрес. Той беше прочетен от еп. Поликарп в клая на опелото. В него се казва: „Отец професора, както всички се обръщахме към него, бе личност с изключителна богата богословска култура, чрез която успя да запази и да предаде пламъка на вярата у много човеци. Неговото богословско познание и култура допринесоха за изяви сред форуми на местно и международно ниво, които подпомогнаха за въздигане авторитета на родната ни света Църква не само сред останалия православен свят, но и сред различните вероизповедания и религии. Бог да прости и упокои душата на Своя верен раб протопрезвитер Николай в селенията на праведните!“.

О. Николай Шиваров беше погребан на Централния гробищен парк на София.

Снимки: Сайт на Софийска митрополия

2022 01 08 18 35 33


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hyhq 

Разпространяване на статията: