Мобилно меню

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

2022 01 05 10 24 45В началото на Новата година видеоканалът „Архангел Бг“ на варненския Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ стартира нова рубрика, посветена на празничните икони. Тя разказва за големите празници през годината чрез достъпно изясняване символиката на свещените изображения.

Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи“, както казват изследователите. В първия епизод от новата рубрика на канала представяме иконографията на Рождество Христово.

Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано в нея и умеем ли правилно да „прочетем“ написаното? Какви сюжети откриваме там и как те ни помагат да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна?

В ролята на сладкодумен разказвач отново ще видим о. ик. Василий Шаган, енорийски свещеник в храм „Св. архангел Михаил“ и ръководител на Духовно-просветния център към него. Видеобработката на материала е на Рита Шаганене.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hff9 

Разпространяване на статията: