Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

29F07BAAA96CD63B5F302B2E153E2BAFС тържествена св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна празникът Богоявление в столицата. Богослужението оглави Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, в съслужение с преосвещените епископи Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, йером. Мелетий, зам-ректор на Софийската духовна семинария, както и свещеници от столицата.

2022 01 07 09 58 50След св. Литургия беше отслужен Богоявленският водосвет, а по-късно на площада пред катедралата се състоя и традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена на армията. На него еп. Герасим прочете обръщението на Негово Светейшество патр. Неофит. В обръщението си предстоятелят на БПЦ подчертава, че Богоявленският ритуал за освещаване на знамената напомня за единството на Църквата с народа и войнството на страната. Патриархът, като духовен пастир, призова християните винаги в своите дела и начинания да търсят Божието благословение и да следват Божията правда.

2022 01 07 10 11 05„Днес, когато, празнувайки светото Богоявление, светата Църква отбелязва една от най-категоричните изяви на тайнството на Богочовечеството и на връзката ни с небесата, с особена сила осъзнаваме важността и необходимостта във всички свои действия – като общество и народ, да търсим на първо място Божието благословение и осъществяването на Божията свята воля, за да можем да се надяваме и на Божието благоволение към нас. Хилядолетната ни история ясно свидетелства за тясната връзка между силата на вярата и упованието в Бога и добруването ни като народ и държава. Нека свято следваме този образец, който ни е завещан от нашите предци! Винаги да търсим първом Бога и Неговата вечна правда, за да имаме и божествена Му закрила и да пребъдваме в мир и благоденствие. Тогава нашият Господ и Спасител Иисус Христос, Който е „Господ на силите“ и „Цар на славата“ (Пс. 23:10), ще благоволи към нас и към войнството ни, и щедро ще ни дарува Своята благодат“, са казва в обръщението на патр. Неофит.

Негово Светейшество посрещна празника Богоявление в църквата „Св. Марина“ в двора на Софийска митрополия. След св. Литургия той отслужи Велик Богоявленски водосвет и отправи първосветителски молитви към Триединния Бог за скорошно избавяне от пандемията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hyw4 

Разпространяване на статията: