Мобилно меню

3.3571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.36 (14 Votes)

Sv. Georgi Sofiiski Nai noviИ тази година за празника на софийския новомъченик св. Георги Най-нови ще бъде проведено станалото вече традиция шествие от неговия параклис до гроба му при олтара на старинния храм-ротонда „Св. Георги“. Светецът е пострадал за своята вяра в Христос в покрайнините (тогава) на София на 26 май през 1534 г. Мястото, където е убит доблестният християнин св. Георги, днес е в двора на Александровска болница, при ъгъла на ул. „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“.

В навечерието на празника в параклиса, изграден в негова чест и памет в двора на академичната болница, ще бъде отслужена вечерна от 17:30 ч. По време на литийните стихири на вечерната свещенослужителите и народът ще тръгнат в молитвено шествие към гроба на светеца зад хотел „Балкан“. Там ще бъде завършена и вечерната служба, а на другия ден, 26 май, петък, в ротондата ще се отслужат утринна и св. Литургия по повод празника на св. Георги Най-нови.

Св. Литургия в болничния параклис ще отслужи Тивериополски еп. Тихон, заедно с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия.

На мястото на мъченическата кончина на светеца е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944 г., поради риск да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на храм „Св. Георги Победоносец“ на бул. „Св. патриарх Евтимий“.

Още по темата:
Църковната история не е полигон за експерименти


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8p9ah 

Разпространяване на статията: