Мобилно меню

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

2021 05 24 10 45 39На 24 май се навършват шестнадесет години от началото на портала „Двери на православието“. Те бяха вълнуващи както за създателите и авторите, така и за читателите – у нас и по света. Двери навлезе в църковното виртуално пространство в Деня на светите братя Кирил и Методий напълно съзнателно. От първата година на съществуването си и досега сайтът следва завета на славянските просветители: да дава възможност за просвета чрез светлината на Евангелието. Затова и годините с Двери са вълнуващи за читатели и автори, защото те съвместно споделят и откриват какво е да си Христов последовател, как да живееш свободата в Христос, как да прилагаш в своя живот евангелското слово и преданието на светите отци, как да участваш в изграждането на Тялото Христово – Църквата.

Екипът на Двери избра да работи изцяло във виртуалното пространство, за да достига бързо и лесно до своите читатели. Преди шестнадесет години това все още беше новаторско, а много от статиите от сайта се разпечатваха от читателите и разпространяваха помежду им на хартия. Постепенно обаче с лесния си достъп сайтовете завладяха напълно медийното пространство. В дните на пандемията, на физическата дистанция и пълното затваряне Двери се оказа безценна възможност за бърз и лесен достъп до информация, четива и дори утеха. Изминалата година със своята необичайност постави на изпитание нашия християнски мироглед и църковност. Двери се оказа трибуна за обмяна на мнения и опити за градивен диалог. Някои утвърдени практики и схващания бяха преосмислени, бяха намерени нови решения в новата обстановка. Всички тези събития са част от дългия път на съвременното ни църковно общество в осмислянето на живота ни в общност, в необходимостта от сътрудничество, диалог и добронамереност, за да възхождаме към Христос.

Този процес е невъзможен без словото – устно и писмено, без посвещението на книжовния труд – ден и нощ, без чувствителност към потребностите и търсенията на читателите. Шестнадесет години екипът на Двери, според силите и възможностите си, представя картината на църковния живот у нас и по света, сега и в миналото, за да вървим напред, към светлите бъднини!

Честит празник!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8pxxr 

Разпространяване на статията: