Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

korica Amvon FB e1619640840585В навечерието на Възкресение Христово излязоха от печат списанието Амвон и детското издание Камбанка, дело на екип от варненския храм „Св. Атанасий“. Уводната статия на сп. Амвон носи ликуващия дух на най-голямото тържество за православните християни – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Отговорът на въпроса „Защо ходим на Църква?“ е в рубриката „Начала“. Ставрофорен иконом Дончо Александров споделя мисли за общението, поведението, служението на християните – не само на литургийното събрание, а и извън него. В подобен дух е и темата за живота на християните в съвременния свят, разгледана от Ал. Иванов. В рубриката „Домашна църква“ е представено виждането на един многодетен православен християнин относно проблемите с пространството и личното време в многочленното семейство.

Друг материал, който е във връзка с трудностите във възпитанието на децата в съвременността, е на еп. Ириней. Призив към майките да не се въвличат в греха на детеубийството е отправен от Лимасолския митрополит Атанасий. Още един призив към читателите е да бъдат предпазливи при ползването на социалните мрежи и смарт-устройствата, които се превръщат в силен наркотик. За избора „монашество или брак“, са представени размислите на схиархимандрит Тимотей.

Още много интересни, разнообразни по тематика четива са публикувани на страниците на Амвон – за екзорсизма, за пазарните отношения, разгледана е биоетичната тема за трансплантацията, за своевременната и несвоевременна кончина… Валери Андонов отново се представя със завладяващ разказ за „Разбойника“ на кръста, а прот. Ясен Шинев продължава традиционно да разкрива мислите и чувствата си относно изповедничеството на Христа в съвременния живот. В рубриката „Гласът на отците“ са поместени размишленията на старец Ефрем (Мораитис) за молитвата. Има и четиво за тези, които се вълнуват от въпросите на съчетаването на съвременното изкуство с вярата – интервю с певеца Любомир Малковски.

korica Kambanka za FB e1619641499640На страниците на сп. Камбанка ставр. ик. Дончо Александров разяснява на малките християни произхода и значението на думата „Пасха“. В рубриката „Църковни празници“ са разкрити последователността и смисълът на всичко, което се извършва по време на най-главното богослужение в Църквата: божествената св. Литургия. Подобна е темата и на материала, който запознава децата с църковното пеене.

Както обичайно, и в този брой присъстват художествени разкази и притчи, които носят поуки и послания за вярващите деца. Има и четива с подчертан познавателен характер, които са полезни дори за възрастните, например биографичния разказ за църковния певец и музикоучител Жеко Павлов, животоописанието на св. Мелангела, историите от Патерика и др.

На вниманието на малките готвачи е представена рецепта за пълнени картофи със „съкровища“! Все по-активно в издаването на Камбанка се включват децата от енорията – в този брой те са украсили със свои илюстрации публикуваните материали.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cu44 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]