Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

33333От 1 май с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започва да излиза ново издание на Софийска митрополия, озаглавено „Епархийски глас“. Първият брой е посветен на празника Възкресение Христово и съдържа 96 цветни страници в голям формат. Списанието е посветено на православно творчество, църковен живот, важни новини и справочна информация от Софийска епархия.

Изданието е дело на екипа на Културно-информационния отдел на Софийската  митрополия и ще може да се купи на цена от 9 лв. в храмовете на епархията от 1-ви май.

В интервю за сайта на Софийска митрополия Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит дава повече информация за изданието и екипа, който стои зад него. Владиката обяснява, че „Епархийски глас“ не се цели в определена възрастова група. „Като епархийско списание, то гледа към всеки епархиот – малък и голям, лаик и богослов, вярващ и невярващ“.

Еп. Поликарп представя накратко и редакторския екип на списанието: д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел, който представя епархийските събития и подготвя статии за църковната музика в изданието, Сандра Керелезова е стилов редактор на текстовете, Пламен Михайлов отговаря за историческите статии и фотографиите в броя, Весела Игнатова изготвя интервютата, а Велина Андонова се грижи за детския раздел.

Владиката дава и подробности за темите и авторите в първия брой. Списанието стартира с Патриаршески благослов от Негово Светейшество патриарх Неофит, както и с мисли за Възкресение Христово на викарния епископ на епархията; има и интервю с доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, включени са текстове за умосърдечната молитва на д-р Боряна Нанова и за песнопенията от пасхалната нощ на д-р Андрей Касабов, доц. д-р Павел Павлов разказва за живота и делото на Българския патриарх Кирил. Предвидена е и част за най-малките читатели с разкази, стихове, игри и духовни гатанки.

Предвижда се „Епархийски глас“ да излиза на всеки четири месеца в навечерието на големи църковни празници: Успение Богородично, Рождество Христово и Пасха. На следващ етап, когато списанието добие популярност, а екипът – опит, то да стане месечно.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cwuq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]