Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchПасхалното празнично богослужение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София тази вечер ще оглави Врачанският митрополит Григорий, който преди това ще донесе Благодатния огън от Йерусалим. Правителственият самолет, с който църковната делегация ще пътува до Тел Авив, ще кацне около 19 ч. на летище „София“. Там ще го чакат духовници от цялата страна, за да вземат и отнесат в епрахиите си частица от Йерусалимския пламък. По традиция в столицата огънят ще бъде съхраняван в Синодния параклис, откъдето ще бъде пренесен в Патриаршеската катедрала за началото на пасхалното богослужение, което ще започне в 11:30 ч.

От канцеларията на Св. Синод няма официално потвърждение кой ще оглави пасхалната полунощница и св. Литургия в най-големия храм в страната ни. За първи път БТВ вчера съобщи, че това няма да е Негово Светейшество патриарх Неофит, който е в болница. Предстоятелят на БПЦ беше приет в лечебно заведение преди месец с мотива, че ще премине през профилактични изследвания. Повече официална информация по този повод не е постъпвала в медиите.

Тази вечер православните храмове ще бъдат отворени за празничните богослужения, но при спазване на всички противоепидемични мерки: дистанция между богомолците, носене на маски, дезинфекция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cuhk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]