Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

174997657 10222268852424597 6356720393586717927 nТази година по време на Великия пост Негово Светейшество Българският патриарх Неофит всяка седмица изпраща до своето паство обръщения, посветени на събитията и личностите, чествани в неделите на св. Четиридесетница. Предстоятелят на БПЦ изведе пред вярващите вълнуващи и вдъхновяващи примери за силна вяра, безпределен копнеж по Бога и несломимо желание за следване на Христос (тук). Тази неделя Негово Светейшество представя пред нас образа на св. Мария Египетска и нейния пример за дълбоко покаяние, изменило напълно една жена, превръщайкия я от блудница в светица. Патриарх Неофит определя св. Мария като „една от най-емблематичните фигури на християнското отшелничество“ и я описва като „блудницата, потънала докрай в блатото на греховете, ала извадена от него по застъпничеството на Всесветата небесна царица и всякога дева Богородица; грешницата, заслужила заради доброто си сърце тази помощ свише – да успее да види своите грехове, да се ужаси от тях и да възжелае своето преображение; отшелницата, останала завинаги в християнската ни памет със своето дълбоко, осъзнато, съкрушено покаяние, принасяно в продължение на много десетилетия в най-дълбоката пустиня – с пословично търпение и истинска божествена ревност по Бога и Неговата правда“.

В обръщението на Светейшия патриарх се казва още:

„Подобно на всяко друго божествено постановление на светата Църква Христова и посвещаването на тази Пета неделя на Великия пост на света Мария Египетска също има своя дълбок смисъл и своята духовна полза за нас. В тези дни, когато периодът на Поста постепенно върви към своя край и по човешки ние все повече чувстваме умората от него, пред нас Църквата изправя образа на онази, която с благодатната Божия помощ намери в себе си сили да прекара половината си живот, подвизавайки се в най-тежките условия, които земята можеше да ѝ предложи; която доброволно замени цялата слава и всичката суета на този свят, за да получи достъп до Царството Божие, чиито порти се бяха оказали преди това затворени за нея; която и до днес свидетелства пред всички нас, че истинската красота не е тази, която е външна, временна, преходна, а трябва да търсим и ценим онази красота, която извира от чистото сърце и която единствена има ценност пред Бога.

Подвигът на света Мария Египетска, образецът, оставен ни от нея, е за нас поредно категорично свидетелство за това, че пътят, посочен ни от нашия Господ Иисус Христос, е път на истината и живота: път, който с всяка измината крачка ни отдалечава все повече и повече от ветхия човек, който дреме във всекиго от нас, за да ни приближава към целта, определена нам в предвечния Божи промисъл: „бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец“ (Мат. 5:48), защото „вие сте богове, вие сте всички синове на Всевишния“ (Пс. 81:6; срв. Иоан 10:34).

По молитвите на Пресвета Богородица, на преподобна Мария Египетска и всички Свои отвека просияли угодници Бог да милва и спасява всички нас!“.

Тази седмица е последната от Великия пост, като в края ѝ ще честваме празника Вход Господен в Йерусалим. След това вярващите ще се потопят в атмосферата на Страстната седмица, съпреживявайки чрез църковното богослужение последните дни от земния живот на Иисус Христос, за да посрещнат след това светлото Христово Възкресение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cx9h 

Разпространяване на статията: