Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

 MG 7246Тази година за първи път Негово Светейшество патриарх Неофит прави обръщения към вярващите християни за всяка от неделите на Великия пост, като наблегна на богословския смисъл и значениетото на поста за духовното израстване на вярващите. През св. Четиридесетница неделните дни са посветена на големи събития или личности от църковната история, чиито пример и послание да вдъхновяват и укрепват християните в подвига на поста. Този начин за проповед и общение с богомолците е избран неслучайно от патриарха за дните на пандемия, когато няма възможност да се среща с вярващите на богослуженията. Чрез специалните си обръщения той продължава да поддържа връзка с паството си и да го наставлява.

В словото си за първата неделя на Великия пост, Православна, патриарх Неофит подчертава, че „в този ден, в който отбелязваме победата на иконопочитанието, Църквата се радва и тържествува, защото в същността си иконопочитанието е Христопочитание. В поклонението пред светите икони – независимо дали те ще са на нашия Господ Иисус Христос, на Неговата света майка или на някого от Неговите светци, ние се покланяме пред Самия наш Господ, Който живя сред нас в пълнотата на човешката Си природа, като се уподоби на нас във всичко, освен в греха“.

Във втората седмица на поста Негово Светейшество насочва вниманието на православните християни към личността и богословието на св. Григорий Паламà, архиепископ на Солун, като отбелязва, че най-ценното в учението му е „увереността във възможността на нашето живо и действено богообщение – увереността и вярата ни, че Бог е не само Творец, но също така и Промислител, и съучастник в земните ни дни; че Той е Бог, с Когото всеки от нас може да бъде в свободно общение, в божествените Му енергии, неизменно черпейки от това богообщение благодатни сили и укрепвайки духа си във всекидневния подвиг на вярата“.

Третата неделя на Великия пост е наречена Кръстопоклонна и на нея вярващите християни се прекланят пред Христовата саможертва и любов към човека. В обръщението си към народа Божи патриарх Неофит напомня за смисъла на това възпоминание на Христовите страдания: да се стараем в своя живот да се уподобяваме на Спасителя и, носейки кръста си, „… ден подир ден, ние постепенно разпъваме на този кръст стария човек в нас, движейки се уверено по тесния път към портите на царството Божие“.

Обръщението на Негово Светейшество за Четвъртата неделя на Великия пост е посветено на големия аскет на Църквата св. Йоан Лествичник. Патриарх Неофит отбелязва, че всеки християнин е призван към подвижничество, ако се е вслушал в призива на Христос, взел е кръста си и е тръгнал подир Него, за да Го следва (срв. Мат. 16:24). Негово Светейшество подчертава, че животът на такъв човек е непрестанно изкачване по Лествицата, която води към живота. „Такъв е пътят на подвижника – на християнина, който е решил да се подвизава в следването на Христовия път, който е път към Възкресението и живота, но и път, който неизбежно минава през Голготата на изкушенията, мъката и страданията“.

Две недели остават до края на Великия пост – на св. Мария Египетска и Вход Господен в Йерусалим, в които ще очакваме наставленията на Негово Светейшество за последните дни на св. Четиридесетница.

Целите текстове на обръщенията на Негово Светейшество са публикувани на сайта на Софийска митрополия и на официалната интернет страница на Св. Синод на БПЦ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6c388 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]