Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 04 07 1254На днешното си заседание правителството отпусна 131.9 хил. лв. на Българската православна църква. Всички те са за Софийска епархия, за ремонт на храмове в Трънска духовна околия. Средствата ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности за възстановяване на килийното училище към храма „Св. Петка“ в Брезник и за реставрация на гробищния храм „Св. Николай“ в с. Долни Романци, общ. Брезник. Част от финансовата подкрепа ще бъде и за средновековната църква „Св. Николай“ в с. Долна Врабча, общ. Земен и за довършителни дейности на храм „Св. Йоан Рилски“, с. Гърло, общ. Брезник.

Трънска духовна околия на Софийска епархия е една от най-често спонсорираните от правителството църковни територии у нас. Цялата сума от 131.9 хил. лв. ще бъде усвоена под ръководството на един свещеник – о. Константин Стойчев, който е предстоятел на всички храмове (виж тук), посочени в съобщението на Министерски съвет.

О. Константин е първенец по усвояване на държавни и европейски средства за ремонт на храмове и манастири в Трънска духовна околия. Голяма част от тях в рядко населени или обезлюдени села и местности (повече за това – тук).

Част от отпуснатите днес пари са за ремонт на църквата в с. Долна Врабча, където официално няма свещеник. За последен път храмът там е ремонтиран през 2009 г. с държавни средства. В селото тогава е имало не повече от двадесет жители. То се намира недалеч от с. Смиров дол, също почти безлюдна местност, където беше направено „исихастирио“, метох на Гигинския манастир. Там бяха посторени църква и сгради за живеене за милиони левове. Исихастириото беше обект на дълги и скъпи съдебни спорове между бившия игумен на Гигинския манастир о. Евгений и сегашния о. Никанор.

О. Константин Стойчев работи в тесен контакт с архим. Никанор, който се смята за близък до премиера Борисов.

На снимката: Храм „Св. Николай“ в с. Долна Врабча


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ckwx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]