Мобилно меню

4.7575757575758 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (33 Votes)

2020 09 15 21 20 54От 10 септември ръководството на Софийска митрополия е назначило нов игумен на Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Св. обител ще се ръководи от йером. Силуан (Петров), на снимката, досегашен брат на Църногорския манастир. Той идва на мястото на изпълняващия длъжността игумен прот. Константин Стойчев. Последният е известен като сътрудник на игумена на Църногорския (Гигински) манастир архим. Никанор и се сочи като активен обновител на храмове и манастири.

През миналата година, докато е и. д. игумен на Жабленския манастир, св. обител е ремонтирана по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони и изпълнен от пернишката фирма „Димел“ ООД. Сайтът на Софийска митрополия съобщава, че „през 2019-2020 г. в манастира се направи основен конструктивен ремонт на храма и се облагороди околното пространство, като е направена и ограда“. От същата статия (тук) става ясно, че предишните обитатели на манастира през последните десетилетия не са се грижили за сградния фонд и храма на обителта.

32986 650 През последните десетилетия Жабленският манастир е една от двете обители, в които живееха архим. Касиан и неговото братство, които не са членове на БПЦ. Те служеха по стария календар, имаха свой устав и обособен начин на живот. Двата манастира се издържаха от монашеското стопанство, където се произвеждаше продукция и се продаваше на пазарите в София.

През пролетта на тази година в редиците на старостилното братство настъпиха крамоли. Част от тях са свързани с принадлежността на архим. Касиан към различни старостилни структури. Към една от тях той за малко време беше и епископ. В началото на пандемията стана ясно, че братството на манастира е изгонило досегашния си игумен (тук).

От Софийска митрополия заявиха, че в момента в Жабленския манастир не живее нито Касиан, нито някой от неговите монаси. Софийска митрополия няма отношение към досегашното стопанството на манастира, предишните му обитатели са изнесли имуществото си.

От сайта на Софийска митрополия (тук) се вижда, че досегашният и. д. игумен на манастира прот. Константин Стойчев в момента обгрижва общо девет храмове и манастири в Трънска духовна околия и ръководи ремонтните дейности в тях. Той е един от най-дейните обновители на храмове и манастири в Софийска епархия. През миналата година (март 2019 г.) е обновен храмът „Св. Петка“ в Брезник, на който той е председател. В храма, който е културна ценност с национално значение, са инвестирани над 670 хил. лева, получени по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

През юли т. г. е извършено обновление на храма на манастира „Св. Николай Мирликийски“, който се намира над селата Ребро и Кривонос, Трънска духовна околия. Той е възстановен по проект на Държавен фонд „Земеделие“. Няма информация дали в манастира живее някой монах или просто някой го завежда.

През 2019 г. са обновени храмът, дворът и конакът на манастира „Св. Четиридесет мъченици“ в пернишкото с. Лева река. За него също отговаря о. Константин Стойчев (тук). Проектът за ремонт е на стойност близо 645 000 лв.

През 2018 г. о. Константин отговаря за манастира „Св. архангел Михаил“ край брезнишкото село Билинци, в който тече мащабен ремонт. По това време с договори за ремонт и реконструкция са единадесет църкви и манастири в област Перник. Средствата за тях са отпуснати от Програмата за развитие на селските райони. По това време игуменът на Църногорския манастир архим. Никанор има ангажимент да помага в осъществяването на проекти по тази програма (тук).

Не за първи път йером. Силуан поема ръководството на църква, ремонтирана от о. Константин. През 2012 г. протойереят е бил председател на църквата „Св. Анна“ в с. Велковци. От протокол на Общинския съвет в Брезник (№ 15 от 29.10) става ясно, че по молба на о. Константин Общинският съвет е одобрил проект за ремонт на храма по мярка 3232 „Обновяване и развитие на населените места от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.“. По-късно председател на този храм става същият о. Силуан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68dpp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]