Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

139214847 3814403711952171 6320384154029969347 oВечерта на 15 януари на 86-годишна възраст след кратко боледуване почина монахиня Валентина (Друмева), игуменка на девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Калофер.

Монахиня Валентина поема пътя на монашеското служение в зряла възраст и работи неуморно и целенасочено за развитие на църковната просвета и въцърковяването на децата и младежите, особено след демократичните промени у нас. Плодовит автор, изследовател, неуморна духовна майка на много хора, игуменката на Калоферския манастир оставя след себе си огромно духовно наследство.

Бог да я прости!

От Пловдивска митрополия съобщават, че опелото на монахиня Валентина ще се състои на 17 януари, неделя, от 14 ч. в храма на Калоферския девически манастир.

Монахиня Валентина (в света Стойка Стоева Друмева) е родена на 18 август 1934 г. Запитана за еднаквото фамилно име с това на родения също в Шумен Васил Друмев - Търновски митрополит Климент, тя отговаря, че не знае да са роднини, но смята, че се родеят по дух. Завършва полувисшия институт за прогимназиални учители във Варна със специалност математика, а по-късно – и математика в Софийския университет. За кратко работи като учителка по математика.

Има по-малък брат, който завършва семинарията, но не става клирик.

Постъпва в Калоферския девически манастир през 1960 г. По време на честването на стогодишнината от обновяването на манастира, на 29 юли 1962 г., тя е постригана в монашество от приснопаметния Български патриарх Кирил (все още задържащ и Пловдивската катедра, която заема преди патриаршеския си избор) в присъствието на Търновски митрополит Стефан, бивш пловдивски викарий. Започва монашеското си битие под ръководството на игуменията на манастира майка Таисия.

Литературната ѝ дейност започва с написването на историята на Калоферския девически манастир. Оттогава тя е издала над шестдесет книги с поезия, разкази, изследвания, катехизични беседи и уроци. Скоро след промените у нас тя организира заедно с енорийския свещеник ик. Иван п. Ганчев Найденов неделно училище в манастира, където и двамата преподават, водят децата на поклоннически пътувания, въцърковяват ги успешно. През годините училището излъчи двама свещеници, няколко семинаристи и богослови. Всички възпитаници днес скърбят за загубата на своите духовни родители.

Снимка: Албена Стоичкова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6f9wq 

Разпространяване на статията: