Мобилно меню

4.6724137931034 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (58 Votes)

BG MKT PHO HIS Hagia Sophia 02Днес Св. Синод на БПЦ публикува становището си относно решението на турските власти да променят статута на древния храм „Света Софѝя“ в Истанбул и от музей той да бъде превърнат в джамия. В позицията на българските митрополити, излязла няколко дни преди отслужването на първата мюсюлманска молитва в храма, се настоява да се запази „досегашният статут на храма „Света Софѝя“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО“.

Ето и цялото становище на синодните членове:

„Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за промяна на статута на древния християнски храм „Света Софѝя“ в Истанбул.

Като хилядолетна светиня за цялото християнство и духовен център на Православието този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество.

Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции за запазване на досегашния статут на храма „Света Софѝя“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!“.

В неделя турският президент Ердоган посети църквата „Света Софѝя“, за да се запознае с подготовката на сградата за петъчната молитва, с която ще се постави началото на функционирането на храма като джамия. Това ще стане на 24 юли, когато се очаква там да се съберат за богослужение близо петстотин мюсюлмани. Като част от подготвителните дейности за това събитие е скриването на християнските изображения в храма, които ще бъдат покривани по време на мюсюлманските молитви. Турските власти обещават, че храмът ще продължи да е достъпен за туристи като част от световното културно наследство.

Поместните православни църкви, Световният съвет на църквите, както и други религиозни и политически лидери от християнския свят се обявиха против тази стъпка на турската държава.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66kcw 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата