Мобилно меню

4.4488188976378 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (254 Votes)

88b05b97cbfe663f9bcec5a781ecec7bОтворено писмо с искане генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да подаде оставка публикуваха дългогодишни журналисти, общественици и творци.  Сред тях има клирици на БПЦ и богослови.

В писмото се посочва, че при управлението на г-н Кошлуков държавната телевизия е изгубила авторитета и обективността си. „В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали“, се посочва в писмото, подписано от повече от осемдесет изявени творци и общественици. Те смятат още, че изявленията на генералния директор на БНТ „демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност“.

В отвореното писмо се посочва още, че тези дни в Народното събрание набързо се депозира проект за изменение на Закона за радиото и телевизията, в който се внасят промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния директор и увеличават мандата му от три на пет години. Авторите на писмото настояват гласуването на измененията да стане след публично обсъждане.

Подписалите писмото настояват г-н Кошлуков да подаде оставка, за се възстанови БНТ като обществена медия и да си върне доверието на зрителите.

Преди няколко седмици Св. Синод подкрепи г-н Кошлуков в действията му по ограничаване дейността на журналиста Горан Благоев и настоя за спиране на предаването му „Вяра и общество“ по БНТ. Архиереите заявиха, че „Генералният директор на телевизията е длъжен да оправдае доверието, което му е гласувано“, както и „да съблюдава да не бъде използван националният ефир за подмолно и непристойно уронване авторитета на институциите в България“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6uc3a 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата