Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2018 10 03Гръцкият информационен портал othodoxia.info публикува откъси от стенографския протокол от срещата на Вселенския патр. Вартоломей и Московския и на цяла Русия патр. Кирил, провела се в края на август тази година.

По време на срещата, продължила около три часа, двамата предстоятели са обсъдили всички въпроси, свързани с разногласията между двете църкви, както и този за отсъствието на Руската църква от Светия и велик събор на Крит, а също са представили своите възгледи и позиции за междуцърковните отношения и междухристиянския диалог.

Както личи от разговорите, публикувани по-долу, става ясно, че Вселенският патриарх не смята, че Украйна се намира в юрисдикцията на Москва – позиция, която патр. Кирил не може да приеме. В разговора си с Вселенския патриарх той заявява: „Ние никога не сме преставали да смятаме, че сме една страна и един народ. Не е възможно да отделим Киев и нашата страна, защото Киев е изходната точка на нашата история. Националното самосъзнание на руснаците и украинците е залог за запазване на единството на Руската православна църква“.

Патр. Кирил смята, че причина за всички проблеми в региона е унията след Фераро-Флорентийския събор. „Ако не беше унията, руснаците нямаше да ръкоположат еп. Йов без съгласието на Константинопол, нямаше да си самопровъзгласят автономия и никой не може да каже до кога щеше да продължи юрисдикцията на Константинопол в тези земи“, твърди патр. Кирил и подчертава, че идеята за отделна украинска нация е разработена в края на 19 в. от привържениците на унията с цел разширяване влиянието им в страната и отделянето ѝ от властта на царя.

Пълно разногласие

От диалога между двамата предстоятели става ясно, че те са на напълно различни мнения за автокефалията на Украинската църква като църква на отделна суверенна държава.

Вселенският патриарх: „Украинците не се чувстват добре под властта на Русия и искат да бъдат напълно свободни в религиозно и политическо отношение и затова помолиха църквата-майка да им помогне. Църквата-майка смята тяхната молба за законна и ще следва политиката, която беше определена на последната сесия на Свещения Синод.

(…) Освен бившия президент Янукович, когото срещнах преди 10 години, всички останали дойдоха и молиха и умоляваха Вселенска патриаршия за предоставяне на автокефалия. В последните години не само президентът Порошенко, но и парламентът на страната прие съответните решения…“.

Московският патриарх: Светейши, всички, които вие споменахте, са част от една и съща политическа сила.

Вселенският патриарх: Но те са представители на украинския народ.

Московският патриарх: Те не са представители на народа. Те завзеха властта чрез държавен преврат по време на въстанието на „Майдана“. Те искат автокефалията, за да укрепят властта си, която завзеха незаконно. Народът ще ги свали и изгони от власт, затова се стремят към автокефалията, за да се задържат на власт с подкрепата и авторитета на Вселенската патриаршия.

Вселенският патриарх: Издаването на томос за Автокефалията на Украинската православна църква е право на майката-църква.

Московския патриарх: Предоставянето на автокефалия на Украинската църква не е въпрос само на Константинополската църква, а на всички православни, следователно и на нашата православна църква.

Вселенският патриарх напомня, че Московският патриарх и митр. Иларион (Алфеев) не могат да посещават Украйна, но и свещенослужителите не го споменават по време на богослуженията. „Нима смятате, че това не е проблем? Не е ли това убедително доказателство че сте нежелан в Украйна?“ – пита Вселенският патриарх.

„Светейши, тези въпроси са свързани с отношението на украинския народ към мен или с отношението на сегашната политическа власт? Мисля, че това са две различни неща. Днешната политическа сила, която представлява едва 8% от населението, е против мен, но народът на Украйна се моли за мен“ – отговаря Московският патриарх. Вселенският патриарх му казва: „Тези, които не ви поменават, Ваше Блаженство, не са политиците, а църковниците“.

„Опитвате се да унижите църквата-майка“

По време на разговора между двамата предстоятели става ясно, че двете църкви имат различен прочит на историческите събития. Московският патриарх няколко пъти подчертава необходимостта от организирането на научна конференция, която да се занимае с анализа на историческите събития, но Вселенският патриарх отбелязва, че „такъв подход ще отложи нещата до безкрайност“.

„Смятам, че диалогът е по-полезен, отколкото грешката, която ще наруши единството на православието“ – отговаря Московският патриарх, след което следват думите:

Вселенският патриарх: Единството и единомислието не го разруши Вселенска патриаршия. Разрушиха го тези, които пожелаха първенството на Константинопоската патриаршия и които подронват авторитета ѝ и я унижават.

Московският патриарх: Нас ли имате предвид, Светейши?

Вселенският патриарх: Да.

Московският патриарх: Затова дойдохме тук, Светейши, за да изясним този въпрос.

Вселенският патриарх: Вие, Ваше Блаженство, се позовавате на своите милиони вярващи и на политическата сила. Но колко от тези милиони са кръстени? Колко от тях ходят в църква на богослужение? За православието броят на вярващите никога не е бил критерий. Винаги критерии са били светите правила, традицията и каноничният ред.

Големите разногласия

Сред обсъжданите въпроси на срещата в Константинопол е бил въпросът за правото на обжалване (пред Вселенския патриарх) и правото на Константинопол да издава томос за автокефалия на църквите.

Относно обжалването Вселенският патриарх е поискал Московска патриаршия да му изпрати досието на Филарет, който вече няколко пъти подава заявление делото му да бъде разгледано.

Патриарх Вартоломей цитира правила 9 и 17 на Халкидонския събор, според които Константинополска патриаршия има правото да приема и разглежда такива жалби. Московският патриарх обаче не е съгласен:

„Според нас, правила 19 и 17 на Халкидонския събор предоставят на архиепископа на Новия Рим правото да приема заявления за обжалване на митрополити и екзарси, които са в неговата юрисдикция. Ако правилно си спомням, Пидалион така интерпретира тези правила. Този въпрос трябва да обсъдим заедно“, заявява патр. Кирил.

По-натам той обяснява официалната позиция на Руската православна църква по украинския въпрос: „Ние подхождаме към тази практика по друг начин. Привилегията на Вселенска патриаршия да издава томоси за учредяване на автокефални църкви се практикува не защото тя притежава тази власт, а защото местните православни църкви са били създадени в пределите на нейната обичайна юрисдикция. Украйна е част от територията на Руската църква“.

Лъжите на Волоколамския митр. Иларион

Особено строго патр. Вартоломей се отнася към Волоколамския митр. Иларион, който също е присъствал на срещата. Вселенският патриарх обвинява митр. Иларион пред патр. Кирил, че води враждебна политика спрямо Константинополска патриаршия и че систематически и съзнателно лъже.

И дава пример с едно скорошно интервю на митрополита, в което той намеква, че Вселенският патриарх приема подкупи, което е разгневило патр. Вартоломей.

„Вие заявихте, че президентът Порошенко е подкупил Вселенската патриаршия. Питам Ви направо: можете ли да го докажете? Ако не можете, то вие хулите църквата-майка и ще получите нейното проклятие. Непростимо е да лъжете съзнателно…“.

Митр. Иларион отговоря, че в своето интервю не е споменавал Порошенко. „Аз казах, че разколниците, които идват във Вселенска патриаршия, са ни известни в Русия, че не идват с празни ръце“.

Тогава Вселенският патриарх отговоря: „Вие сте ясен“.

В този напрегнат диалог се намесва Московският патриарх, който поисква от патр. Вартоломей да обгърне митр. Иларион със своята любов, но Вселенският патриарх отговоря: „Светейши брате, той прави това много пъти, постоянно е агресивен и враждебен към църквата на Константинопол. Моля Ви да го накажете, за да се държи съответно на сана си, защото това вреди на Вас“.

Патр. Кирил: Трябва да развиваме отношенията с Ватикана и да ги подкрепим в скандала с педофилията

Патр. Кирил споделя свои виждания за междухристиянския диалог в разговора си с Вселенския патриарх, като отбелява, че диалогът и отношенията с Римокатолическата църква „трябва да се развиват и разширяват“.

„Кризата, която преживява днес Римокатолическата църква, и усилията по нейното преодоляване, всички тези измислени истории, засягат и нас, е заявил предстоятелят на Руската църква, и е добавил, че „разните твърдения, според които уж преди тридесет години някой епископ нещо бил направил, без за това да има някакви доказателства, нанася вреда на Църквата и създава много болезнена атмосфера. Тези претенции, тези обвинения, са катастрофални и ние трябва да подкрепим братята католици и да заявим солидарността си с тях“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw8pf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин