Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

17Пътуването до светите земи е вълнуващо и незабравимо преживяване, там наистина връзката с Бога се чувства много по-силно. Още щом слязохме от самолета, почувствахме, че се движим по различна земя. Въздухът, небето, също бяха различни. И това се почувства особено силно, когато от Елеонската планина пред нас се разгъна панорамата на стария Йерусалим!

Гетсиманската градина е мястото, край Йерусалим, където Иисус Христос се моли с кървава пот на челото: „Отче, да щеше да отклониш от Мене тая чаша! Но нека бъде не Моята воля, а Твоята” (Лук. 22:42). Днес градината е прекрасна – със съхранените от древни времена осем маслинови дръвчета, расли тук и по времето на Спасителя. Там се издига „Храмът на народите” (на първата снимка), пред олтара на който е вграден камъкът, обозначаващ мястото на предателството на Юда. Недалеч е храмът „Успение на Пресвета Богородица”, където се поклонихме на Йерусалимската чудотворна икона на св. Богородица. Почти на свечеряване видяхме „Стената на плача”, където редици от богомолци четяха молитвите си, без да забелязват околните. Носеха се песните на стотици евреи, дошли на най-свещеното за тях място.

grotto-of-nativity-north-end-star-of-nativity-cc-tbassВитлеем в превод означава „земя на хляба”. Там посетихме храма „Рождество Христово”, построен от имп. Константин Велики и имп. Елена в първата половина на 4 век и съграден отново от Юстиниан през 530 г. Стените са от мраморни плочи, в горната част с мозайка. Декорациите са  разрушени в епохата на кръстоносците и двата реда колони от червен варовик, на които са изобразени апостолите, изглеждат като голи. През вековете храмът сменя юрисдикцията си. Днес се използва от три деноминации: православни, римокатолици и арменци. Входът на храма е нисък, затова се навеждаме, сякаш се покланяме, и ни завладява трепетното усещане, че ще видим пещерата на Христовото Рождеството. Пред нас блясва сребърната звезда, показваща мястото на рождението. От пламъка на кандилата над плочата, тя изглежда пурпурна. Паднахме на колене, докоснахме я с ръце и устни... А над мястото на яслата е изобразен Младенецът в ръцете на девата, отляво –тримата влъхви с подаръците, отдясно – пастирите...

StGabrielS-580x455Назарет е градът, белязан от благата вест – тук архангел Гавраил съобщава на Мария, че ще роди Божия Син. На това място се издига величествената базилика на Благовещението. Сегашната църква е завършена през 1969 г. Там е и църквата „Св. Йосиф”, построена над пещерата, която е служела за негова работилница. Православна църква „Св. Гавраил”, построена през 1741 г., се намира на главната улица на Назарет. Недалеч е „Кладенецът на Мария”, където според преданието архангелът съобщил на девицата благата вест.

Гледайки тези следи от миналото на Господ Иисус Христос, ние, поклонниците, се опитвахме неволно да се върнем във времето на Неговото пребиваване на земята, да си представим Богочовека като дете, юноша, а след това – израснал като проповедник и истински Месия и Спасител.

Снимки: авторът и pravmir.ru

Гетсиманската градина. Тези маслини са на повече от 2000 години:

getsimanskata-gradina

Храмът „Рождество Христово” във Витлеем, изглед отвън:

DSC00844

И отвътре:

nave-mosaics-cc-tbass-Vitleem

Назарет, Кладенецът на Мария:

StGabrielSpringS-450x600

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9duwu 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики