Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (24 Votes)
1_70.jpgДа благодарим на Господа, че и тази година ни удостои с милостта Си взаимно да се поздравим с празника на празниците - Възкресение Христово!

Всеизвестно е, че като получиш блага вест, сърдечна честитка или молитвено благопожелание по повод голям личен или обществен празник, ти става мило на душата и сърцето ти се изпълва с радост. Това още повече важи за Великдена - ден, който Господ сътвори за наша радост и веселие. На този ден Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си разруши смъртта и на тези, които са в гробовете, подари живот. Точно тази истина празнуваме на Великден - Христос възкръсна от гроба като победител. Над кого? Над нашите най-големи врагове. Кои са те? Смъртта и греха. И кой спечели от тази победа? Ние, вярващите в Христос и Неговото възкресение българи, навсякъде по света. Чрез Неговата победа и ние станахме победители. Нещо повече: като победители станахме и по-светозарни, по-жизнени, по-богати от преди. Защото, където смъртта е непозната, там няма страх, и където грехът е незнаен, там няма срам, който се ражда от греха.

Христос наистина възкръсна! Заедно с Него сме и ние с вас, които очакваме възкресението и живота в бъдещия век. Не се боим повече от греха, макар като снежна топка да се търкаля по стръмнината и да става по-голям и по-тежък. Защото сме убедени, че и да достигнем до бездната на отчаянието, с нас е Небесният Герой, Победителят на злото, Който ще ни спаси. Това е Той, Господ Иисус Христос, Възкресението и Животът - винаги безгрешен и вечно безсмъртен.

Преминал победоносно през гробовете на човешкия род, Той разпръсна цветята на безсмъртието навсякъде, където е минал. Зловонието на греха избяга от Неговия дъх и мъртвите се съживиха от Неговото слово. А Той, Любвеобилният, от любов към нас, човеците, взе греха върху Себе Си и пак, от обич към нас, в човешко тяло страда, беше погребан и на третия ден възкръсна като Победител над смъртта.

За съжаление, какво ли няма да чуете или прочетете през тези дни около празника Възкресение Христово! Сигурно вече е стигнало и до вас изкушението, че Господ Иисус Христос не е историческа личност, че не е съществувал и че не е Същият - вчера, днес и во веки. Да, вонята на греха, на смъртта и на дявола е наистина непоносима!

Моля ви, обаче, едно да знаете за празника: Възкресението Христово е реално историческо събитие! Ето, тайна ви казвам: изведнъж, в един миг, тръба ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни (1 Кор. 15:52). Тогава ще се сбъдне думата написана: “смъртта биде погълната с победа” (54 ст.). Това е Христовата победа, която е животворен балсам за нас, които се освобождаваме от проказата на греха и смъртта.

И тъй, “да въздадем благодарение Богу, Който ни дарява победата чрез Господа нашего Иисуса Христа” (57 ст.). Да си пожелаем с молитва да бъдем живи, здрави, слънчеви, засмени, изпълнени с великденска радост. И още: да бъдем твърди, непоколебими и целеустремени в делото Господне, като знаем, че трудът ни не е напразен пред Господа.

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cx 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора