Мобилно меню

4.8705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (85 Votes)

anna 5В началото на тази година Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ успя да завърши дигитализирането на цялото течение на „Църковен вестник“, официалното издание на Българската православна църква. Всички броеве са достъпни тук. В интервю за Двери директорът на библиотеката – доц. д-р Анна Ангелова – разказва за процеса по цифровизиране на най-старото печатно издание у нас, което излиза от 7 април 1900 г.

- Доц. Ангелова, в навечерието на 120-ата годишнина на „Църковен вестник“, която ще отбележим на 7 април, беше завършена дигитализацията на изданието и сега то е достъпно за читателите в пълния си обем от всяка точка на света. Чия беше инициативата за цифровизирането и как митрополитите се отнесоха към тази идея?

- Инициативата беше на декана на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски и тя беше осъществена с благословението на Св. Синод на БПЦ и лично на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

- Какви трудности срещнахте в процеса на работа? Имахте ли в наличност всичките броеве от 120-годишната история на вестника? Колко време продължи работата по цифровизирането на „Църковен вестник“?

- Сами разбирате, че дигитализирането на такъв обем е предизвикателство, което изисква сериозна подготовка и организация. Процесът се осъществи в рамките на една година и в него участваха всички колеги от отдел „Дигитализация“. За съжаление дори и сред най-пълното течение на вестника, съхранявано в библиотеката на Богословския факултет на СУ, имаше липсващи броеве, които бяха попълнени своевременно от завеждащата библиотеката Ружа Доновска. Тя успя да набави липсите с любезното съдействие на библиотеката на Св. Синод и библиотеката на Софийската духовна семинария.

- Имате ли наблюдение за интереса на потребителите към дигиталните броеве на „Църковен вестник“?

- Според данните за ползване на цифровизираните колекции, които получаваме всеки месец, вестникът е сред най-търсените дигитални ресурси. Към колекцията проявяват устойчив интерес не само студентите и преподавателите от Богословския факултет на СУ, но и ученици от духовните семинарии, свещеници от цялата страна, както и редица други потребители от различни университети.

- Планирате ли да бъдат дигитализирани и други богословски издания, като Годишник на Богословския факултет, сп. „Духовна култура“ и т. н.?

- Да. При интерес от страна на Богословския факултет на СУ бихме могли да цифровизираме и други богословски издания, които да бъдат достъпни в интернет.

Още по темата: Завърши пълната дигитализация на „Църковен вестник“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xckx 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)