Мобилно меню

4.8716577540107 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (187 Votes)

Λεμεσού Αθανάσιος- Сред ограничителните мерки срещу разпространението на вируса е и пълното затваряне на църквите (в Кипър). Смятате ли, че това ограничение е твърде строго или сте съгласен с него?

- Със сигурност мисля, че можеше да бъде намерен и някакъв различен начин, при който хората да могат да се черкуват, особено в тези святи дни, взимайки при това всички необходими мерки, които изисква от нас държавата, медицинската наука и лекарите, които отбелязват намаляване на случаите на заразяване. При все това не искам да съдя държавата. Много неща бяха казани и всеки ден се изричат. Ние решихме да се подчиним на държавата, на това, което ни казва. Оттам нататък вече нямаме друг избор, засега. Архиепископът и Св. Синод (на Кипърската църква, бел. ред.) взеха това решение. Ние проявяваме послушание към нашия архиепископ.

- Архиепископ Хризостом неотдавна призова за съобразяване с данните на учените и отбеляза, между другото, че „човекът няма да умре, ако не отиде на църква“. В същия дух беше и изказването на патриарх Вартоломей, който каза, че „не вярата е застрашена, а вярващите“. Как ще тълкувате тези изказвания на двамата предстоятели?

- Мнението ми не се различава. Със сигурост вярата ни не е застрашена, нито Църквата, а вярващите хора, които имат неотменимото право да упражняват свободно своя религиозен живот, молитва и богослужение. Аз съветвам хората да проявим послушание към това, което ни казват както предстоятелите на нашите църкви, така и държавата, да покажем добро разположение и дух на сътрудничество с държавата и учените, за да премине пандемията на болестта.

- Народът днес преминава през трудни дни, святи дни, но далече от храмовете. Какво бихте посъветвали вярващите? Какво е Вашето послание за празничните дни?

- Посланието, което отправям, не се различава от това на Църквата в целия свят, което е послание на любовта, смирението, послушанието към обстоятелствата, пред които сме изправени. Трябва да спазваме съветите на държавата за здравето на хората и да останем в молитва в домовете си, докато премине пандемията. След като е преценено, че това е добро за всички хора, ние сме длъжни да го приемем. И нашата църква взе решението да уважи тази мярка на държавата. Разбира се, че това е тежко за нас, т. е. да лишим от черкуване нашите братя в св. храмове, но проявяваме търпение и послушание към държавния закон, докато премине това изпитание.

- Някои смятат, че в условията на глобализацията срещу Църквата се води война. Какво е Вашето мнение?

- Намираме се в преддверието на световни промени. Не искам да говоря и да плаша хората. Нещата лека-полека ще се изясняват. И ще се проявят намеренията на глобализацията и на новия световен ред, лека-полека. Нека имаме търпение. Ние се молим в света да дойде мирът, хората да имат мир в душите си и да не се страхуват и поддават на паника. Препоръчвам на вярващите много молитва, вяра, търпение, смирение и послушание към държавните закони.

- Какво бихте казали за отношенията между религията и науката? Смятате ли, че между тях има конфликт? Науката божествен дар ли е или не?

- Не, изобщо не се конфронтират. Разбира се, че науката е божествен дар, както и че науката изучава даровете на Бога.

Източник: Пемптусия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/694cy 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики