Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

Sine arte scientia nihil estДве нови книги на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представени през месец май в Огледалната зала на Ректората на СУ: Каква ни е Хекуба? За историята на философията с автори професорите Цочо Бояджиев, Олег Георгиев, Калин Янакиев и Георги Каприев, и Sine arte scientia nihil est. Юбилеен сборник в чест на проф. дфн Олег Георгиев, със съставител проф. дфн Георги Каприев.

Представянето на първата книга ще бъде на 9 май от 18:30 ч., модератор ще е доц. Гергана Динева. Авторите се надяват тази среща да прерасне в ангажирана дискусия за смисъла от историко-философските изследвания в контекста на високата европейска култура. На 21 май от 18 ч. ще бъде отбелязана 65-годишнината на бележития български философ-медиевист проф. дфн Олег Георгиев и ще се представи сборникът, съставен в негова чест.

Cover HekubaКаква ни е Хекуба? е първата колективна монография на четиримата основатели на философската медиевистика в България. Те тълкуват методологическите моменти в съвременните историко-философски перспективи, но заедно с това и актуалността на исторически отдалечените от нас философски учения, задаващи алтернативи на днес обичайните мисловни стилове и отстранена гледна точка към тях. Понеже в центъра на собствените изследвания на четиримата автори е средновековната – византийска и латинска – философия, привличането на богословието с неговата значимост за философската мисъл е неизбежно: високата средновековна мисъл е колкото философска, толкова и теологическа. Това е особено подчертано в текста на Калин Янакиев, където той описва себе си не толкова като историк на средновековната философия, а като философстващ християнин.

Sine arte scientia nihil est е дело на 38 автори. Сборникът е техен поглед към многообразните изследователски полета, разработвани от проф. Георгиев: от средновековната философия и педагогика, през философията на езика до анализи на съвременните изкуства. Богословските теми имат своето достойно място чрез статиите на Мария Шнитер (за молитвата „За дързостно заклели се“ в славянския евхологий), Слава Янакиева (за екзорцизма и взаимопроникването при Мария-Магдалина от цикъла „Дигби“), Стоян Танев (за понятийния аналогизъм между православното богословие и физиката), Марио Коев (за мълчанието на Йов), Калин Янакиев (за богопостижението в ислямската и християнската култури), Милан Гьоргевич (за патристичната философия), Смилен Марков (за логиката и философската методология на св. Йоан Дамаскин и Теодор Абу Кура), Атанас Стаматов (за проблема „вечност и време“ при Йоан Екзарх), Дивна Манолова (за превода на παιδεία в късната Византия), Симеон Младенов (за епистемологията на Бонавентура), Гергана Динева (за учението за волята на Пиер Жан Оливи), Владимир Градев (за „Книга за влюбения и възлюбения“ на Рамон Лул), Гюнтер Меншинг (за душата като божествена искра или невронна буря), както и в статиите на Иван Христов и Георги Каприев.

Сборникът в чест на проф. Георгиев беше отпечатан още в първите месеци на тази година, а два текста от него са достъпни и в проекта Живо Предание: „Πρόνοια и Σοφία в дискурса на енергиите според гръцките схолии към Ареопагитския корпус“ от проф. д-р Иван Христов (тук) и „Τέχνη и ἐπιστήμη: византийските напрежения“ – от проф. дфн Георги Каприев (тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udqc6 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник