Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Епископ Лонгин е роден на 31 юли 1961 г. в гр. Сухуми, Абхазска АССР. След като завършва средното си образование, през 1977 г. постъпва във филологическия факултет на Абхазкия държавен университет, който завършва през 1982 г.
След военната си служба през 1985 г. постъпва в Московската духовна семинария.
През 1986 г. е приет в братството на Троицко-Сергиевата лавра и същата година приема монашеско пострижение с името Лонгин, в чест на мъченика Лонгин Стотник.
През август 1986 г. е ръкоположен за йеродякон, а две години по-късно – за йеромонах.
През 1988 г. завършва Московската духовна семинария и е приет в Московската духовна академия. Същата година е изпратен да получи висшето си богословско образование в България, в Софийската духовна академия „Св. Климент Охридски”, която преминава в Богословски факултет към Софийския университет. По време на следването си в България той служи като външен нещатен свещеник в руския храм „Св. Николай” в София.

След завършването на БФ на Софийския университет през 1992 г., се завръща в братството на Троице-Сергиевата лавра и поема послушание на помощник-иконом, а през  декември същата година с Указ на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II е назначен за настоятел на Подворието на Троице-Сергиевата лавра в Москва. През май 1994 г. е възведен в сан игумен.

През 1998 г. е удостоен с правото да носи палица, през 1998 г. - с правото да носи Кръст с украшения, а на 15 април 2000 г. е възведен в сан архимандрит.

С решение на Светия синод на Руската православна църква от 7 май 2003 г. е назначен за Саратовски и Волски епископ. На 26 август 2003 г. епископ Лонгин встъпва в управление на Саратовска епархия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/34wr 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски