Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
vicent.jpg
Тропар, четвърти глас

С мъдрост си изяснил на всички православната вяра,която единствена е била изповядвана и почитана от всички, винаги и навсякъде.

И също как ереста е новост, без корен и нетрайна като повей сред буря, показал си, Викентие, твоите непобедими молитви закрилят Божията църква. 

Св. Викентий е роден в Галия и бил брат на св. Луп епископ Труаски, който пък бил спътник на св. Герман Оксерски в мисията им срещу Пелагиевата ерес по Британските острови. 

По предание св. Герман бил до някаква възраст войник, след което оставил света и станал монах, като по някое време се преместил на остров Лерини, където бил ръкоположен в свещенство. Известен е предимно със своята „Паметна книга”, която написал като споменник, за да се подпомага в разпознаването на истинните учения на Църквата от еретическите лъжеучения. Пълното заглавие на книгата е: Паметна книга за древността и всеобщността на Съборната вяра против безбожните нововъведения на всички еретици (Commonitorium Tractatus pro Catholicae Fidei Antiquitate et Universitate Adversus Profanas Omnium Haereticorum Novitates) 

Най-известните му думи, цитирани и от всички богослови, които пишат за правилното тълкувание на Писанието и за разпознаване истинското учение на Църквата са, че трябва да полагаме „всички усилия да се държим към онова, в което навсякъде, в което винаги и в което от всички се е вярвало.” Самата „Паметна книга” по собственото свидетелство на св. Викентий на последните й страници е завършена три години след Третия вселенски събор в Ефес (т.е. около 434 година сл.Хр.). В нея освен изреждането и разясненията му по лъжеученията на древните еретици, той също се обявява и на страната на Събора и против осъденото на него лъжеучение на Несторий.  

Понеже пише след смъртта на бл. Августин, а навярно и понеже споделя църковното мнение за него като велик учител на християнското благочестие, в паметната си книга (Глава 26) св. Викентий се изказва накратко против виждането му за предопределението, но не споменава бл. Августин по име.  

„Паметната книга” най-вероятно не е била писана на самият остров Лерини, тъй като той се описва като почти необитаем по това време, но след като прекарва последните години от живота си там, св. Викентий почива в мир на острова (около 445 година сл. Хр.) и затова носи пълното прозвище св. Викентий Лерински. Паметта му се празнува на 24-ти май. 

Виж още: Паметна книга за древността и всеобщността на вселенската вяра
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyaf 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)