Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (122 Votes)

1_63.jpgСъдбата на светите мощи на големия Божи угодник св. Николай Чудотворец е не по-малко интересна и изпълнена с неизвестни от самия му живот. Обикновено при споменаване на мощите на св. Николай читателите веднага се сещат за гр. Бари, Италия, но тук естествено възниква въпросът: защо в Бари, какво общо има този град в днешна Италия с живота и дейността на св. Николай?

На 26 август 1071 г. имп. Роман ІV (1068-1071 г.) среща при Манцикерт в решителна битка селджукските турци, водени от Алп Арслан (1059-1072 г.). Доста преди този сблъсък селджуците създават проблеми на Византия в пограничните райони в Асия и императорът се надява, че с тази битка ще отстрани проблема с тях веднъж завинаги. За съжаление, византийската армия не само претърпява сериозно поражение, но и самият имп. Роман е пленен. Това открива пред войската на селджуците огромно поле за нашествия и грабеж. Няколко десетилетия по-късно имп. Алексей І Комнин (1081-1118 г.) ще успее да си върне контрола върху Мала Азия, но, както историците отбелязват, битката при Манцикерт е началото на предизвестения край на Византия. След като разгромяват армията на Роман ІV селджуците се впускат в грабителски набези и скоро в ръцете им попада и района на Ликия с гр. Мир.

През 11 в. положението във Византия от времето на св. Николай е много различно. Египет, който е бил житницата на Римската империя и е снабдявал със зърно Рим и Константинопол в продължение на векове, вече е безвъзвратно загубен в полза на арабите. Калабрия се е превърнала в новата житница, която е снабдява със зърно Антиохия, а товарите са се доставяли по море от кораби на Бари и Апулия. Благодарение на тази търговия много италиански градове се въздигат и започва сериозна конкуренция за първенство между тях. Едно от следствията от тази конкуренция и стремеж за превъзходство е събирането на св. мощи, като по този начин градът попада под протекцията на съответните светци, чиито мощи притежава и това спомага за укрепването на политическия и социалния му статут. Тази надпревара за мощи не е нещо ново, като началото е поставено от самия император св. Константин Велики и е продължена от наследниците му, които превръщат Константинопол в средоточие на светостта, ако по този начин можем да изразим събирането на свещени реликви и мощи в столицата на Империята, изграждането на съответните култови места за тях, съпътствани от съответното литургическо развитие и прослава.

Доставчиците на зърно за Антиохия от гр. Бари и Апулия отдавна ще да са били узнали за славата на големия Божи угодник св. Николай, когато решават да се възползват от този смутен за Византия период и да придобият за града си мощите на светеца. През 1087 г. на път за Антиохия те правят пръв опит да ги получат, но се оказва, че в този момент гр. Мир е изпълнен със селджукска войска, която погребва свой предводител. След като продават зърното в Антиохия, по обратния път към Бари те решават да повторят своя опит и този път имат успех. Селджукската армия била напуснала гр. Мир. Голяма част от местното население все още се е укривало в близките планини и гори и градът е бил почти пуст. В храма, където са почивали мощите на светеца, е имало четирима монаси, които са били заловени от моряците и заплашени със сила да кажат къде точно се намира тялото на светеца. Един от тях се поддава на заплахите и показва на търговците мястото, което се е намирало под олтара. Мозайката в олтарната апсида е била разбита с чукове и под нея се открива гробищната камера. Един моряк се спуска вътре с въже, но в бързината пада върху благоухаещите мощи на светеца и ги поврежда. Търговците и моряците от Бари са се страхували, че новината за този варварски акт може бързо да достигне до укрилото се в близките гори местно население и да се стигне до кръвопролитие. Ето защо се е налагало да действат възможно най-бързо. Те пренасят част от мощите на корабите си, като ги полагат в предварително приготвените за случая свещенически одежди. Била е взета и безценната глава на светеца. Въпреки бързината обаче, неколцина местни жители научават за случилото се и се спускат към пристанището. Силите на местните хора са били недостатъчни, за да влязат в открит сблъсък с екипажа на корабите от Бари, но въпреки това успяват да предизвикат голям скандал, който принуждава търговците да върнат чудотворната икона на св. Николай, която също е била похитена, както и да пожертват значителна сума за местния храм на светеца.

Руска икона XIX в.На 9 май 1087 г. мощите на св. Николай са тържествено посрещнати в гр. Бари. По-късно, за да оправдаят действията на търговците, се ражда преданието, че сам светецът се бил явил на барийците и им бил заповядал да пренесат тялото му, за да не попадне в ръцете на мюсюлманите. Паралелно обаче се раждат и други версии на тези предания, според които мощите са били пренесени в Бари от крадци или пирати. Бързината, с която са действали търговците и моряците от Бари, явно не им е позволила да заграбят целите мощи на светеца. Казваме това, защото по същия сценарий десет години по-късно венецианците, които са били част от Първия кръстоносен поход, повтарят грабежа над гр. Мир и вземат със себе си останалата част от мощите на светеца. Тук едва ли е необходимо да преповтаряме историческата истина, че участниците във всички кръстоносни походи почти винаги са забравяли основната цел на тези походи и са подлагали на грабежи и безчинства областите, през които са преминавали, без да правят голяма разлика дали населението е християнско или мюсюлманско. Днес много от свещените реликви и мощи на светци на Запад са пренесени тъкмо по време на кръстоносните походи, като особено богата е плячката при превземането на Константинопол.

Вторият грабеж, който правят венецианците, ражда парадокса за паралелното съществуване на две гробници на светеца, които претендират да имат в пълнота неговото нетленно тяло – тази в Бари и тази във Венеция.

Гробницата в Бари, която е съхранявала взетото от барийците през 1087 г., не е била отваряна до средата на 20 в. С решаването на проблема с претенциите на двата града и енигмата около това какво съдържа гробницата в Бари се заема италианският антрополог Луиджи Мартино, който в периода 1953-1957 г. е имал възможност да изследва мощите от Бари. По Божията милост и неизследимия Негов промисъл този антрополог е живял достатъчно дълго, за да може да изследва и мощите на светеца след отварянето на гробницата във Венеция през 1992 г. Изследването е показало удивителни резултати – в Бари е липсвала част от мощите на светеца, които са се възпълвали от тези, открити във Венеция, в съотношение приблизително пет към едно в полза на гробницата в Бари. Към липсващите близо пет части от мощите на светеца във Венеция венецианците са добавили чужди останки, които да ги възпълнят, включително детски и женски кости. Това доказва, че в действителност търговците от Бари не са успели да вземат всичко от гробницата на светеца в гр. Мир – нещо, което по-късно са направили венецианците, които са заграбили останалото. Изследванията на Луиджи Мартино ни дават и още много любопитни подробности, които косвено потвърждават истинността на това, което днес наричаме Предание на Църквата и което наред със Св. Писание е чистият извор на нашата вяра.

75318.jpgТака например Мартино установява, че св. Николай е бил висок 168 см. Бил е също така строг постник, който се е хранил изключително с растителна храна. Имал е характерни заболявания, които се получават при продължителен престой в тесни и влажни помещения – потвърждаващи достигналите до нас чрез Преданието сведения за престоя му в тъмница по време на гоненията на Диоклетиан. Починал е на възраст между седемдесет и осемдесет години. Може би най-интересното откритие обаче е възстановката на лицето на светеца, което през 2009 г. група учени от университета в Манчестър под ръководството на Каролайн Уилкинсън прави. На базата на краниологичните измервания и рентгеновите снимки, направени от Мартино, Уилкинсън реконструира лицето на св. Николай, което напълно съвпада с лика, който имаме традиционно в православната иконография. Високо чело, изпъкнали скули и брадичка, смугла кожа и кафяви очи.

В славянските църкви празникът Летни Никулден се отбелязва на 9 май, докато в гръцкия синаксар е отбелязан 20 май като ден на пристигането на мощите в Бари.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k63 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)