Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (89 Votes)

748В навечерието на Рождесто Христово нека подкрепим усилията на доброволци, които са се заели със задачата да помогнат на множество хора в Украйна да имат светлина и топлина в тези дни. Манол Пейков и негови приятели за по-малко от месец успяха да закупят чрез дарения 207 генератора, които ще позволят на учреждения в Украйна – училища, детски градини, социални домове, болници, бомбоубежища и др. да имат електричество. Зимата в Украйна е много по-студена отколкото у нас, температурите в населените места стигат до минус 20 градуса, и в тези условия хората в страната са принудени да живеят без електричество, а често това означава и без вода, заради разрушените от армията на РФ електроцентрали и електроснабдителна мрежа.

Акцията на Манол Пейков придоби голяма популярност в социалните мрежи и множество българи направиха дарения и продължават да подкрепят тази кауза. Първите 30 генератора вече пътуват за страната.

Тези дни бяха обявени нуждите за нови 39 генератора за населени места в района на Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Те са нужни са сгради с обществени функции – болници, поликлиники, пожарни, детски центрове, както и за съборната църква „Преображение Господне“ в Болград – храмът символ на българската диаспора в страната

Ето и призива на организаторите за закупуването на генератори:

„Багате, Лошчиновка, Каланчак, Камянка, Олександровка, Ореховка, Калчево, Виноградное, Голица, Владичен, Банивка, Оксамитне, Тополине, Криничное, Евгеновка, Височанка, Богдановка, Новотарутино, Веселая долина.

Едва ли някога сте чували тези имена.

Те са имена на села в Украйна, в района на Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Населени са изцяло (или почти изцяло) с българи – хора, говорещи прекрасен древен диалект. Хора, които живеят откъснати от „тялото“ на древната родина, но я носят в сърцето си.

*   *   *

Днес получих списък от 39 точки, включващ актуалните нужди от генератори в тези села.

Става дума само за сгради с важни обществени функции: болници, поликлиники, пожарни, училища, детски градини, предучилищни центрове. И една голяма църква – Спасо-Преображенския събор в Болград.

Общият брой генератори, от които се нуждаят, е 53. (А в следващите няколко дни очаквам списъка да бъде допълнен с още поне двайсетина точки.)

Заявените генератори са относително скромни като мощност – между 3 и 18 кВт. Необходимата сума е около 150 000 лв.

Целта е да съберем достатъчно, за да купим генератори за тях още преди Коледа, и да им ги изпратим възможно най-скоро.

Дарителска сметка:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: Генератори за бесарабските села (или просто „генератори за Украйна“)

или Paypal: manolpeykov@yahoo.com

Благодаря ви за подкрепата. Благодаря ви за доверието. И най-вече – благодаря ви за смисъла. ❤

И моля ви, споделяйте. Всяко споделяне е от огромна полза ❤ ❤“.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk4w8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum