Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

 73O8106На 30 септември в Болград беше тържествено осветен храмът-символ на българските преселници в Украйна „Св. Преображение Господне“. Чинът за освещаването на възстановения след пожара през 2012 г. храм беше отслужен от Александрийския патр. Теодор и Киевския митр. Онуфрий.

В св. Литургия след освещаването патр. Теодор съслужи с Киевския митр. Онуфрий, с Одеския митр. Агатангел и други украински архиереи. Българската патриаршия беше представена от Варненски и Великопреславски митр. Йоан.

По време на св. Литургия патр. Теодор отново спази канона при патриаршеско богослужение и спомена на Великия вход всички православни предстоятели, започвайки от Константинополския Вселенски патр. Вартоломей. Киевският митр. Онуфрий спомена само Александрйския патриарх.

 73O8384

След края на богослужението митр. Йоан прочете послание от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва, че Преображенският събор е символ и духовен център на православните българи в Одеска епархия.

В официалната новина на Одеска епархия не се споменава нищо за годишнината от освещаването на храма, нито за неговата история и роля в живота на българската диаспора. Отбелязано е само, че митр. Йоан е изразил благодарността на Българската църква за грижите, които Одеският митрополит полага за българската диаспора в областта. Споменава се също, че митр. Онуфрий е връчил църковни награди и грамоти на представители на местните власти, допринесли за възстановяването на храма, но не е отбелязано нищо за български принос в това дело.

Храмът в Болград е изграден в началото на 19 в. от българските преселници в Украйна и е най-голямата светиня за българската диаспора в тази страна. Покривът на храма изгоря през 2012 г. и стотици българи откликнаха на призива за неговото възстановяване и дариха средства. Правителството на България също отпусна средства за ремонта на храма. Неговото ново освещаване съвпадна със 180-годишнината от неговото първо освещаване през 1838 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwudc 

Разпространяване на статията: