Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (87 Votes)

SDS 3970На 28 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се проведе благотворителен концерт на учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ под надслов „От деца за деца“. Концертът беше с цел подкрепа за продължаването на образованието на децата от Украйна, които се намират на територията на страната ни.

Официални гости на събитието бяха: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, г-жа Ваня Станчева, старши експерт от Регионалното управление на образованието ‒ София-град, г-н Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, и др.

Пред пълната концертна зала семинаристите представиха богата музикална програма с църковни песнопения, класически произведения за пиано, народни песни, както и авторски стихотворения.

Под диригентството на йером. Мелетий (Спасов), заместник-ректор на семинарията, хорът изпълни „Аниксандарии“ от цариградския протопсалт и музикоучител Теодор Фокейски (1790-1851 г.), Велико славословие на Глас 5 от Петър Византиец (18-19 в.), полиелей „Исповедайтеся Господеви“, напев от атонския манастир „Симонопетра“ и други песнопения. Със солови изпълнения се отличиха учениците Йоан-Петър Павлов и Николай Георгиев от 10. клас, които изпълниха Първи антифон на Литургията ‒ Псалом 102 на гръцки език, Иван Николов от 12. клас, който изпълни „Ложесна твоего“ – древен напев, на Глас 5.

Под диригентството на г-н Калин Кирилов, преподавател по музика, възпитаниците изпълниха следните произведения: „Богородице Дево“ по напев от Воскресенския манастир и народните песни „Запела е сойка птица“ и „Замръкнала е хубава Яна“. Солово бяха изпълнени народните песни „Катеринче моме“ от Иван Александров от 9. клас и „Руфинка болна легнала“ от Самуил Христов от 8. клас.

Възпитаниците на семинарията изпълниха и следните класически произведения за пиано: Лъчезар Величков от 8. клас изсвири мюзет от Йохан Себастиан Бах, Стефан Капсъзов беше подготвил „Немски танц“ на Йозеф Хайдн, Боян Александров от 12. клас изпълни сицилиана от Бах, а Християн Паскалев от 11. клас изсвири менует в до минор от Йохан Себастиан Бах.

В края на концерта Браницки епископ Пахомий, ректор на семинарията, благодари на всички, отделили от своето време и дали своята лепта за нуждаещите се деца-бежанци, които са намерили убежище на територията на нашата страна.

Концертът завърши с молитва за мир, отправена от еп. Пахомий.

Инициативата на Софийската семинария за подкрепа на украинските деца у нас се провежда съвместно с Българския червен кръст. В касичките, поставени в концертната зала, бяха събрани близо пет хиляди лева. Отделно ще бъде опосвестена сумата, събрана по банковата сметка на БЧК. Средствата, събрани от концерта на Софийската семинария, целево ще бъдат използвани за образователни дейности на украинските деца у нас в зависимост от конкретни нужди.

Всеки, който е пропуснал и желае да подкрепи благородната инициатива, може да го направи с дарение онлайн или по банков път на официалната сметка на Българския червен кръст. Като основание за превода следва да се посочи: Концерт на Софийската семинария „Св. Йоан Рилски“.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF (За пострадалите от конфликта в Украйна)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f6fa 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски